Υλικά (για τη ζύμη)
• 1 κιλό αλεύρι για φύλλο και πίτες ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 2 αυγά
• 35 γρ. αλάτι
• 450 γρ. νερό
• 125 γρ. παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
• 25 γρ. ξύδι
Υλικά (για τη γέμιση)
• 5-6 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
• 200 γρ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μισοφέγγαρα
• 250 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)
• 2 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 300 γρ. ανθότυρο (φρέσκο), σε κύβους
• 150 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε κύβους
• Αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
50 ml. γάλα γάλα αγελάδος πλήρες «ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ»
3 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 κρόκο αυγού (για άλλειμα)
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αποκτήσουμε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), 4΄- 5΄ανακατεύοντας καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει το μείγμα με τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γάλα και κατόπιν το ανθότυρο και το σύγκλινο κομματιασμένα. Φτιάχνουμε τη γεύση με πιπέρι, λίγο αλάτι και τα 3 χτυπημένα αυγά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 επιμέρους κομμάτια. Ανοίγουμε με πλάστη και βάζουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση ισόπαχα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο και κλείνουμε καλά στις άκρες. Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 40 λεπτά περίπου.
Μακρής Γιώργος
Chef