Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

Η αύρα της θάλασσας στο τραπέζι μας

Μετά το φετινό οικογενειακό αποκριάτικο ψηφιακό ξεσάλωμα, αρχίζει η σαρακοστή που ουσιαστικά είναι γύρω στις 50 ημέρες. Στα παιδιά φέτος ίσως λείψει το αποκριάτικο ξεφάντωμα, αλλά δεν θα χάσει το πέταγμα του χαρταετού. Αντιλαμβάνομαι η στιγμές είναι δύσκολες, πρωτόγνωρες για μας, και τα παιδιά μας, αλλά θα το ξεπεράσουμε και αυτό.

Τη δεκαετία του 60, 70, η αύρα της θάλασσας ήταν πολύ φτωχή εως ανύπαρκτη στο τραπέζι μας, τα βασικά τρόφιμα που υπήρχαν τότε στο τραπέζι ήταν η παραδοσιακή λαγάνα, ταραμοσαλάτα, βροβοί, λουμπινη, χαλβάς, ψαρές, βραστά κουκιά, φασόλες, φάβα, ελιές, μαρούλια, φρέσκα σκόρδα, κρεμμύδια και ίσως αγκινάρες, διάφορα είδη τουρσί και καμιά κονσέρβα με καλαμάρια, και ίσως αχινούς.

Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι μας ολες αυτές η παραδοσιακές νόστιμες λιχουδιές. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί όμως η αύρα της θάλασσας στο τραπέζι μας με γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια μύδια, στρείδια, κυδώνια, παρασκευασμένα με διάφορους τρόπους και τεχνικές.

Έτσι και αλλιώς τα θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές την Καθαρά Δευτέρα και καθ’ ολη τη διάρκεια της σαρακοστής, φυσικά και το καλοκαίρι. Σαν μεσογειακός λαός τα θαλασσινά είναι στη διατροφή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά οξέα ω3 με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πως τα διαλέγουμε

Τα όστρακα (μύδια, κυδώνια γυαλιστερές, χτένια κ.τ.λ.) πρέπει να αναδύουν ένα ευχάριστο άρωμα της θάλασσας της αλμύρας και του ιωδίου, όταν τα όστρακα είναι φρέσκα ζωντανά μόλις τα ακουμπά ανθρώπινο χέρι αντιδρούν και κλείνουν ακαριαία το κέλυφος. Τα όστρακα που αναδύουν άσχημη μυρωδιά πρέπει να απορρίπτονται, οσα όστρακα δεν ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν τα καταναλώνουμε.

Στα καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακός πρέπει να προσέξουμε, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, τα πόδια να είναι σκληρά και κολλημένα στο σώμα. Φυσικά πρέπει να αναδύεται η αλμύρα της θάλασσας και το άρωμα του ιωδίου

Στα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θραψαλα σουπιές) η σάρκα θα πρέπει να είναι υγρή, γυαλιστερή, σφιχτεί, και τα μάτια λαμπερά.

Πως τα μαγειρεύουμε

Τα όστρακα (όπως μύδια, στρείδια κυδώνια, γιαλιστερες, αχινούς πινες, αχιβάδες) αφού τα καθαρίσουμε τα τρώμε συνήθως ωμα η ψητά σε σχάρα η σχαροτηγανο σε μέτρια προς δυνατή ένταση της φωτιάς η αχνιστά σβήνοντας τα με λευκό ξηρό κρασί, η ούζο, προσθέτοντας λίγο σκόρδο, μαϊντανό η μια καυτερή πιπεριά, μόλις ανοίξουν τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα όσα δεν ανοίξουν τα απορρίπτουμε. Τα όστρακα χρειάζονται λίγο χρόνο ψησίματος αν παραψηθούν γίνονται σκληρά και η γεύση τους θυμίζει λάστιχο.

Τα καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακός) συνήθως μαγειρεύονται ψητά, τηγανιτά, βραστά η με κάποια σάλτσα, με την προσθήκη ζυμαρικών. Τα καρκινοειδή χρειάζονται λίγο χρόνο ψησίματος αν παραψηθούν γίνονται σκληρά και η γεύση τους θυμίζει λάστιχο.

Τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, αφού τα καθαρίσουμε τα μαγειρεύουμε συνήθως τηγανητά, ψητά, βραστά, η με κάποια σάλτσα στη κατσαρόλα

Τα καλαμάρια και οι σουπιές με όποιον τρόπο και να μαγειρευτούν λίγο χρόνο ψησίματος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 5-8 λεπτά η διαφορετικά μια ωρα, προτιμάμε τα αρσενικά χταπόδια είναι πιο τρυφερά, τα ξεχωρίζουμε από μια μεγάλη βεντούζα που έχουν σε ένα από τα πλοκάμια τους, αν τα ψήσουμε στη κατσαρόλα, χρειάζονται χαμηλή ένταση φωτιάς και ελάχιστα υγρά. Εκτός από τα γνωστά χταπόδια, υπάρχουν και η αλιδώνες μοιάζουν με χταπόδια αλλά δεν είναι, το χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν μακριά πλοκάμια, και σε κάθε πλοκάμι έχουν μόνο μια σειρά βεντούζες. Υπάρχουν επίσης και οι μοσχοί είδος κεφαλόποδου, με μεγάλο σώμα κεφάλι και μικρούς πλόκαμούς, και με μια σειρά βεντούζες.

Για περισσότερη νοστιμιά σε ολες της παρασκευές μας απαραίτητα είναι η χρήσει έχτρα παρθένου ελαιολάδου και φρέσκο λεμόνι.

Συνοδευτικό ένα ποτήρι λευκό κρασί της ποικιλίας Βιδιανό η Βιλάνα, η ένα τοπικό αφρώδες κρασί, καθώς με της γευστικές τους εντάσεις, και τα υπέροχα αρώματα, μας δημιουργούν μνήμες αξέχαστες.

 

1 of 3
- +

Καλή Σαρακοστή

Γιάννης Αποστολάκης

Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Λεσσεψιανοί
Νέα

Λεσσεψιανοί

Σεπτέμβριος 28, 2022
Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ
Νέα

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Ιούνιος 7, 2022
Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας
Εκδηλώσεις

Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

Ιούνιος 3, 2022
Θρούμπι το λησμονημένο
Νέα

Θρούμπι το λησμονημένο

Μάιος 12, 2021
Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα
Νέα

Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

Μάρτιος 8, 2021
Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού
Νέα

Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

Μάρτιος 8, 2021

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. See the Privacy Policy
Ρυθμίσεις Cookie
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT