Κρητικό κρασί

ΤοΚρητικό κρασί είναι τόσο παλιό όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός της Κρήτης. Κάποια από τα μεγάλα πιθάρια που βρέθηκαν στα μινωικά ανάκορα της Κρήτης χρησίμευαν για να αποθηκεύουν το κρασί.

Το κρασί κάθε περιοχής της Ελλάδας έχει ιδιαίτερη γεύση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εδαφών της περιοχής. Έτσι και στην Κρήτη, το κρασί ενσωματώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το κλιμα της Κρητικής γης.

Η παραγωγή του κρασιού στην Κρήτη γινόταν με παρόμοιο τρόπο για χιλιάδες χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η οινική εξέλιξη στο νησί έκανα άλματα, με αποτέλεσμα τώρα τα Κρητικά κρασιά να θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, και να έχουν πιστούς φίλους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Όπως σε όλες τις σοβαρές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, έτσι και στην Κρήτη, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά μικρών και μεγάλων οινοπαραγωγών, καθένα από τα οποία παράγεται με τον ιδιαίτερο, οικογενειακό τρόπο. Η Κρήτη είναι πραγματικά ένας πλήρης οινικός προορισμός.

Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, το Κρητικό κρασί αποτελούσε ένα εκλεκτό προϊόν που συνήθως συνόδευε το φαγητό των αρχαίων Μινωιτών. Η σημερινή μεγάλη ακμή της οινοπαραγωγής στο νησί, θα έκανε σίγουρα τους πρώτους Μινωίτες κατοίκους του νησιού περήφανους για τους απογόνους τους!