Πως το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο γίνεται ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας
«ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΑΓΑΘΟΝ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑΝ Ο ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ» Σόλων ο Αθηναίος (638-558 π.Χ.)
Έχουμε συναντήσει πολλούς γνωστούς μας αλλά και φίλους, που όταν τους ρωτήσεις τη βενζίνα βάζουν στο αυτοκίνητο τους, τι λάδια βάζουν θα μας απαντήσουν, εγώ βάζω την καλύτερη βενζίνα που κυκλοφορεί και από λάδια βάζω μόνο ένα επώνυμο, και ας είναι το αυτοκίνητο δεκαετίας και ‘βαλε.
Διερωτώμαι,
Άραγε δεν αξίζει περισσότερο η ζωή του ιδιοκτήτη του αυτοκίνητου, από ότι το αυτοκίνητο?
Όταν αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν ένα μονάκριβο και πανάκριβο όχημα, ως αναντικατάστατο τότε θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής
Άλλωστε η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη της κίνηση μας, ανάπτυξη μας και της συντήρησης μας
Αν χρησιμοποιούμε τρόφιμα για τη διατροφή μας, επεξεργασμένα με διάφορες τεχνικές μεθόδους, λαχανικά εκτός εποχής, λιπαρές ουσίες τεχνικά επεξεργασμένες για την παρασκευή του φαγητού μας, και τρόφιμα που παράγονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, τότε πολύ πιθανών θα αποκτήσουμε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα
Το ελαιόλαδο στη Μεσογειακή λεκάνη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των κατοίκων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα, στη μεσόγειο, είναι προϊών που παράγεται σε αφθονία, άλλωστε η Κρήτη αλλά και η Ελλάδα έχουν την υψηλότερη κατανάλωση κατά κεφαλή παγκοσμίως. (περίπου 29 και 17 κιλά κατά κεφαλή αντίστοιχα.
Αν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε μόνο τα λειτουργικά τρόφιμα κατά προτεραιότητα, όπως είναι το επώνυμο εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ,τα χόρτα, το μέλι τα βότανα, όσπρια λίγο κρέας τα χαμηλής αξίας ψάρια αλλά πολύ πλούσια σε διατροφικά στοιχεία, και γενικότερα τα εποχικά προϊόντα που παράγονται στη περιοχή μας, μόνο θετικά οφέλη θα έχουμε για τον οργανισμό μας.
Στις τελευταίες αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι η χρήση του επώνυμου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι μια πηγή ευζωίας καθώς πρόκειται για ένα φυσικό χυμό του καρπού της ελιάς. Ένα προϊόν χωρίς καμία επεξεργασία, με τα πλούσια διατροφικά στοιχεία που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πολυφαινόλες, το σκουαλένιο που βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά στο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο που σε συνδυασμό με τα χόρτα και το χυμό λεμονιού δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τον μοναδικό και αναντικατάστατο οργανισμό μας, και τα μέλη της οικογένεια μας.
Άλλωστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά συνίσταται από τους ειδικούς να καταναλώνεται ωμό, όταν μας κατέχει η λαγνεία των τηγανητών όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμαι έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς στο τηγάνισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το προϊόν που τηγανίζουμε, είναι τραγανό εξωτερικά και παραμένει ζουμερό εσωτερικά, χωρίς να προσλαμβάνει βλαβερές ουσίες από άλλα φθηνά κα επεξεργασμένα έλαια.
Φυσικά όταν λέμε ελαιόλαδο και τα οφέλη του στην υγειά μας εννοούμε ΜΟΝΟ και αποκλειστικά το ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυτό που έχει περάσει από ελέγχους για τα φυτοφάρμακα και την ποιότητα του, και όχι αυτό που μας έχει ξεμείνει σε μια αποθήκη από πέρσι η προπερσι
Με τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει το επώνυμο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει καταστεί ένα σημαντικό στοιχείο διατροφής, πολύτιμο σύμμαχο στη άμυνα του οργανισμού, καθώς όπως όλα δείχνουν έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι εξαγωγές ελαιόλαδου το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν στραφεί σε υγιεινότερες επιλογές.
Ποιά συστατικά συμβάλλουν στην ευεργετική δράση του ελαιόλαδου;
Η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα ένα συνδυασμό λειτουργιών και την ουσιαστική μείωση των καταστροφικών συνεπειών των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και ισχυροποιώντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία!
Έτσι, ο “υγρός χρυσός”, όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όμηρος, ξεχειλίζει από μια αφθονία θρεπτικών συστατικών:
- Τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε)
- Φαινόλες
- Σκουαλένιο
- Αρωματικά
- Οι φυτοστερόλες.
- Ελευρωπαΐνη
Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) καθώς και πληθώρα βιοδραστικών συστατικών. Από αυτά, τα φαινολικά συστατικά είναι τα εκτενέστερα μελετημένα. Σχετικά με τα οφέλη των MUFA στην ανθρώπινη υγεία, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών αδειοδότησε ποιοτικούς ισχυρισμούς υγείας (health claims), για πρώτη φορά το 2004, σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συνολικά, τα οφέλη των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου συνοψίστηκαν στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο και την υγεία, το 2005.
Το ελαιόλαδο όμως είναι παραπάνω από μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα φαινολικά του συστατικά έχουν δείξει αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες. Η ολεοκανθάλη (oleocanthal) του ελαιόλαδου, έχει βρεθεί να έχει παρόμοια δράση με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ibunoprofene. Σε καμία από τις μελέτες, στις οποίες έχει εξεταστεί ο ρόλος των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου, δεν έχει παρουσιαστεί κυτταροτοξικότητα.
Η ευρωπαϊκή μελέτη EUROLIVE (The effect of olive oil consumption on oxidative damage in European populations) παρουσίασε, το 2006, τεκμηριωμένες αποδείξεις για τον προστατευτικό ρόλο των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου Τα πειράματα της μελέτης αυτής πραγματοποιήθηκαν σε 200 υγιείς εθελοντές από όλη την Ευρώπη και κατέδειξαν προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες, κατόπιν καθημερινής κατανάλωσης 25 ml ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινολικά συστατικά (παρθένο ελαιόλαδο). Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), και μειωμένοι δείκτες λιπιδικού οξειδωτικού στρες μετά από τρίμηνη κατανάλωσης παρθένου ελαιόλαδου. Επιπλέον, η ίδια μελέτη, έδειξε μείωση σε δείκτες οξείδωσης του DNA, της τάξεως του 13% – ποσοστό συγκρίσιμο με τα ποσά που παρατηρούνται μετά τη διακοπή¨ του καπνίσματος
Πηγή Βικιπαίδεια
Γιάννης Αποστολάκης
Μέλος του Δ.Σ Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας