Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Λεσσεψιανοί

Τα Λεοντοψαρα για τους νιόπαντρους

Της τελευταίες δεκαετίες μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών έχει αποικήσει την ανατολική μεσόγειο .Οι οργανισμοί αυτοί ονομάζονται λεσσεψιανοι μετανάστες ,το όνομα δόθηκε προς τιμήν του του Φερντιναντ ντε Λεσσεψ αρχιτέκτονα και υπευθύνου του έργου της διάνοιξες της διώρυγας του Σουέζ .Βέβαια η διώρυγα κατασκευάστηκε το 1869 συνεπώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τους εισβολείς που έχουν εμφανιστεί της τελευταίες δεκαετίες ,αλλά σίγουρα στην εμφάνιση των ειδών έχει επιδράσει η κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια

Από τα είδη που έχουν κάνει την εμφάνιση τους , μερικά από αυτά είναι βρώσιμα ,και μερικά όχι .Τα είδη που είναι βρώσιμα είναι η αγριο σαλπα η γερμανος ,το λεοντοψαρο ,ο μονοχειρος , η ακανθοπερκα ,η τρομπέτα ,ο παπαγάλος ,το μπλε καβούρι ,το μη βρώσιμο είδος είναι ο λαγοκεφαλος καθώς είναι δηλητηριώδης .

Όπως μου ανέφερε γνωστός ιχθυοπώλες στα Χανιά ,οι λεσσεψιανοι μετανάστες δεν έχουν καμία ζητησει στην τοπική αγορά ,καθώς είναι άγνωστα και οι καταναλωτές, επιφυλακτικοί και προτιμούν τα κλασικά είδη ψαριών, με της γνωστές γεύσης , όπως σαργούς ,λυθρίνια ,γόπες και διάφορα αλλα. . Αντιθέτως στη Κύπρο το λεοντοψαρο και η αγριο σαλπα η γερμανος συγκαταλέγεται στα πρώτα ψάρια ,με τιμές υψηλότερες του μπαρμπουνιού και αλλων Α ποιότητας ψάρια

Το λεοντοψαρο έχει μια ενδιαφέρουσα όψει ,λευκή σαρκα με δηλητηριώδη αγκάθια, στο σώμα του, αλλά όταν κοπούν τα αγκάθια και καθαριστή ,παύει να είναι επικίνδυνο. Αλώστε οι ιχθυοπώλες όπως πάντα είναι ευγενική, και εξυπηρετική, καθώς είναι πατά πρόθυμοι να μας τα καθαρίσουν χωρίς να διακινδυνεύσουμε από κάποιο τυχόν ατύχημα ,εξάλλου τα σκορπίδια και της δράκαινες με τα αντίστοιχα δηλητηριώδη αγκάθια , μας τα διαθέτουν καθαρισμένα .Το λεοντόψαρο είναι πεντανοστημο εχοντας μια στιβαροί και νόστιμη σάρκα που προκαλεί έναν γαστρονομικό οίστρο οδηγώντας τους γευστικούς μας ,κάλυκες σε νέους γαστρονομικούς δρόμους και γευστικές αποπλανήσεις ,πλούσιο σε κολλαγόνο. Είναι κατά πολύ ανώτερο γευστικά από το σκορπίδι ,η τη δράκαινα .Τρώγεται ωμό μαριναρισμένο με ανθο του αλατιού και με το χυμο από τα φημισμένα μας εσπεριδοειδή ,και το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο , ψητο , τηγανητο σε ελαιόλαδο ,η με την παρασκευή μιας σούπας

Οι αγριοσαλπα η γερμανος μπορεί να μην έχει μια ενδιαφέρουσα όψει αλλά είναι ένα λευκόσαρκο ψαρι με έντονη γεύση από φύκια και παρα πολύ νόστιμο ,.Συνήθως παρασκευάζεται ωμό μαριναρισμένο ,τηγανητο σε ελαιόλαδο η ψητο . Τα μπλε καβούρια επίσης είναι πολύ νόστιμα ,καθώς μπορείτε να τα παρασκευάσετε ψητά ,η σε καβουρομακαροναδα η να τα προσθέσετε σε ψαρόσουπα .Στην Κίνα τα έχουν εκλεκτο μεζέ και τα πουλούν ζωντανά εχοντας δέσει της δάγκανες τους με κορδελάκια. Σχετικά με τα παπαγαλάκια που τα έχουν δοκιμάσει πολλοί συντοπίτες μας μπορούν να σας περιγράψουν το ποσο νοστιμιά είναι

Γιάννης Αποστολάκης

Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Γιατί πρέπει να τρώμε (ορισμένα) ψάρια «εισβολείς»

Το λεοντόψαρο είναι άλλος ένας εισβολέας, η παρουσία του οποίου για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες καταγράφηκε το 2015, επίσης στην Ρόδο .

Πρόκειται για ένα τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό.

Σημειώνεται ότι τα αγκάθια του προκαλούν αφόρητο πόνο, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σοκ. Το λεοντόψαρο τρέφεται αποκλειστικά με γόνο άλλων ψαριών.
Παρά τα παραπάνω χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με την Α. Μήλιου: « Το λεοντόψαρο όπως κι ο πολύ παλιότερος εισβολέας, το ψάρι γνωστό ως γερμανός, είναι ασφαλή να τα καταναλώνουμε και μάλιστα είναι και ωφέλιμο να τα αφαιρούμε από το οικοσύστημα. Άλλωστε, θα μπορούσε εύκολα να γίνει «πρώτο ψάρι» με σημαντική εμπορική αξία καθώς έχει εξαιρετική γεύση . Θέλει μια προσοχή μόνο στο καθάρισμα όπως αντίστοιχα θέλει η σκορπίνα, η δράκαινα κ.τλ. Πρέπει παράλληλα να δώσουμε κι ένα κίνητρο στους ψαράδες, να τα ψαρεύουν, να τα διοχετεύουν στην αγορά και εμείς να τα προτιμάμε, προσφέροντας τους ένα νέο εισόδημα πολύ απαραίτητο για αυτούς – καθώς κι οι ίδιοι πρέπει να επιβιώσουν σε θάλασσες που αλλάζουν».

*Μπορείτε να στείλετε στοιχεία για τις παρατηρήσεις σας στο emailobservations@archipelago.grμαζί με όποια άλλη σχετική πληροφορία (τοποθεσία, ημερομηνία καταγραφής και άλλες λεπτομέρειες).

 

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ
Νέα

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Ιούνιος 7, 2022
Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας
Εκδηλώσεις

Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

Ιούνιος 3, 2022
Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία
Νέα

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

Μάρτιος 4, 2022
Θρούμπι το λησμονημένο
Νέα

Θρούμπι το λησμονημένο

Μάιος 12, 2021
Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα
Νέα

Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

Μάρτιος 8, 2021
Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού
Νέα

Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

Μάρτιος 8, 2021

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. See the Privacy Policy
Ρυθμίσεις Cookie
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT