Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊών, αρα πρέπει να είμαστε υπερήφανη, καθώς με το καρπό του και το χυμό του, που είναι το ελαιόλαδο έχει θρέψει πολλές γενεές. Στην Ελλάδα εχουμε γύρω στης 80 ποικιλίες ελαιόδεντρων που παράγουν τα πιο αξιόλογα ελαιόλαδα του κόσμου, καθώς η εδαφολογικές συνθήκες ευνοούν στην παραγωγή τους ,και μας δίνουν διάφορα γευστικά αποτελέσματα, ανάλογα βέβαια με τον τρόπο καλλιέργειας, τη συγκομιδή, και την ελαιοποιησεις τους.

Στη Κρήτη εχουμε δυο κυρίαρχες ποικιλίες τη Κορωνεικη, και τη Τσουνατη και οι δυο αυτές ποικιλίες μας δίνουν πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Και οι δύο μπορούν να δώσουν πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά, και αρκετές σαγηνευτικές γευστικές διακυμάνσεις ανάλογα βέβαια με την περιοχή και το μικροκλίμα της, με μόνη προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί σωστά, όλα τα βήματα σε όλη αλυσίδα καλλιέργειας, παραγωγής και αποθήκευσει του.

Aνάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής, την ηλικία των δέντρων, τη σύνθεση του εδάφους με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του , και το υψόμετρο , με αρκετές σαγηνευτικές γευστικές διακυμάνσεις. Καθώς κατακλύζονται από γεύσεις και αρώματα από αγρια αγκινάρας ,γρασιδιού ,φρεσκοκομμένου αμύγδαλου, πράσινης ντομάτας, και διάφορα άλλα, το πικρό, και το πικάντικο ,όλα αυτά βρίσκονται βέβαια σε μια γευστική αρμονία μέσα σε ένα επώνυμο εμφιαλωμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο . Τα τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από τη πολιτεία η υποχρεωτική διάθεση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα εστιατόρια , σε φιάλες που φέρουν μη επαναγεμιζόμενα πώματα.

Σήμερα λόγω της παγκοσμιοποίησης και διάχυσης της γνώσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει ευαισθητοποιηθεί ο καταναλωτής σε προϊόντα που προάγουν τη υγεία και την ευεξία του, καθώς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα από ωφέλιμα στοιχεία για την ευζωία του καταναλωτή από φαινόλες και μονοακορεστα λιπαρά οξέα.

Σε μια περίοδο διακοπών ο κάθε επισκέπτης, είναι χαλαρός μακριά από διάφορες έγνοιες , είναι διαθέσιμος να μάθει ,να δοκιμάσει , πότε συγκομίζεται ο καρπός , πως παράγεται , με λίγα λόγια την ιστορία του ελαιόλαδου μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας . Πιθανόν να προμηθευτή κάποια φιάλη ,και να εντάξει στης διατροφικές του συνήθειες το ελαιόλαδο σε καθημερνή βάση ώστε να απολαυση τα διατροφικά στοιχεία ενός λειτουργικού τροφίμου όπως το ελαιόλαδο , που συστήνει οι επιστημονική κοινότητα .

Σε πολλά εστιατόρια της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει αναπτυχθεί η πρακτική του συνδυασμού φαγητού με επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Η πρακτική αυτή επικοινωνείται ανάλογα από τα εστιατόρια με τριπλό όφελος, τόσο για το εστιατόριο, όσο και τον παραγωγό και τον πελάτη τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα εστιατόρια που εκτός από τον κατάλογο των προσφερόμενων φαγητών και των κρασιών προτείνουν για δοκιμή και συνδυασμούς με φαγητά, επιλεγμένα ελαιολάδα κάνοντας γευστικούς συνδυασμούς και παντρεύοντας το λιπαρό φαγητό κρέας η ψάρι, με το πικρό και πικάντικο, ή ένα λαδερό φαγητό η ψητά λαχανικά με ένα αρωματικό ελαιόλαδο κλπ..Αλλωστε όπως και στο κομμάτι του κρασιού ετσι και σε εκείνο του ελαιολάδου αρκεί να ακολουθούνται δυο κανόνες. Ο πρώτος θέλει το ελαιόλαδο να ταιριάζει με το φαγητό και ο δεύτερος να δημιουργούνται εποικοδομητικές γευστικές αντιθέσεις , με ένα ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα . . Μέσα από αυτή την πρακτική των εστιατορίων, δημιουργούνται λίστες ελαιολάδων και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να γνωρίσει τον γευστικό γαστρονομικό πλούτο του τόπου που βρίσκεται, δηλαδή της κρητικής/ελληνικής κουζίνας για εμάς.

Έτσι λοιπόν, σε κάθε πιάτο που βγαίνει από την κουζίνα και μπροστά στον πελάτη, προστίθενται ελαιολάδο, από μερικές σταγόνες έως περισσότερο ανάλογα με το πιάτο, και μάλιστα από αυτό που έχει επιλέξει ο ίδιος ο πελάτης με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου σερβιτόρου, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά του εδέσματος και η γευστική αρμονία του πιάτου.

Αλλωστε όπως αφιερώνει λίγο χρόνο ο πελάτης να επιλέξει ένα κρασί, θα μπορούσε να αφιερώσει χρόνο και για την επιλογή του ελαιολάδου που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στο φαγητό του αναβαθμίζοντας την γαστρονομική του εμπειρία, και ενδεχομένως να δίνεται η δυνατότητα αγοράς του συγκεκριμένου ελαιολάδου από το εστιατόριο.

Για την επίτευξη αυτου του στόχου και τη σωστή υλοποίησή του, απαραίτητη είναι η εκπαίδευση τουλάχιστον ενός ατόμου από το εστιατόριο, στη γευσιγνωσία και την επικοινωνία του ελαιολάδου. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα στο Ρεθυμνο , σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο, εχει αναπτυχθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης πιστοποιημενου γευσιγνώστη ελαιολάδου.

Εκ μέρους του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Ενα μεγάλο Ευχαριστώ από τους συμμετέχοντες και εμένα προσωπικά στη διεύθυνση της Τerra Creta και στην κ. Γερμανακη Ελευθέρια από το εργαστήριο οργανοληπτικής ελαιολάδου ,Ρεθύμνου. για την δωρεάν εκπαίδευση για πολλοστή φορά , στη γευσιγνωσία ελαιόλαδου σε αρχιμάγειρες και υπευθύνους εστίασης

Γιάννης Αποστολάκης

Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστροςνομία

 

Λιστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Στην Ελλάδα εχουμε γύρω στης 80 ποικιλίες ελιάς που παράγουν αξιόλογα ελαιόλαδα, καθώς η εδαφολογικιές συνθήκες μας και μας δίνουν διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα, ανάλογα βέβαια με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής, ελαιοποίησης και αποθήκευσης. Στη Κρήτη καλλιεργούνται δυο κυρίαρχες ποικιλίες, η Κορωνεικη και η Τσουνατη. Και οι δύο μπορούν να δώσουν πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά, και αρκετές σαγηνευτικές γευστικές διακυμάνσεις ανάλογα βέβαια με την περιοχή και το μικροκλίμα της, με μόνη προυπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί σωστά όλα τα βήματα σε όλη αλυσίδα καλλιέργειας, παραγωγής και αποθήκευσης. Καθώς κατακλύζονται από γεύσεις και αρώματα άγριας αγκινάρας,γρασιδιού, αμύγδαλου και όχι μόνο, όπου μαζί με τις ιδιότητες του πικρού και του πικάντικου, βρίσκονται σε γευστική αρμονία μέσα σε ένα εμφιαλωμένο και ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από τη πολιτεία η υποχρεωτική διάθεση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα εστιατόρια, σε φιάλες που φέρουν μη επαναγεμιζόμενα πώματα.

Μέχρι εδώ όλα καλά

Σήμερα λόγω της παγκοσμιοποίησης και διάχυσης της γνώσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει ευαισθητοποιηθεί ο καταναλωτής σε προϊόντα που προάγουν τη υγεία και την ευεξία του,καθώς το έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα από ωφέλιμα στοιχεία για την ευζωία του καταναλωτή από φαινόλες και μονοακορεστα λιπαρά οξέα.

Σε πολλά εστιατόρια της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει αναπτυχθεί η πρακτική του συνδυασμού φαγητού με επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Η πρακτική αυτή επικοινωνείται ανάλογα από τα εστιατόρια με τριπλό όφελος, τόσο για το εστιατόριο, όσο και τον παραγωγό και τον πελάτη τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα εστιατόρια που εκτός από τον κατάλογο των προσφερόμενων φαγητών και των κρασιών προτείνουν για δοκιμή και συνδυασμούς με φαγητά, επιλεγμένα ελαιολάδα κάνοντας γευστικούς συνδυασμούς και παντρεύοντας το λιπαρό φαγητό κρέας η ψάρι, με το πικρό και πικάντικο, ή ένα λαδερό φαγητό η ψητά λαχανικά με ένα αρωματικό ελαιόλαδο κλπ.

Αλλωστε όπως και στο κομμάτι του κρασιού, έτσι και σε εκείνο του ελαιολάδου αρκεί να ακολουθούνται δύο βασικοί κανόνες. Ο πρώτος θέλει το ελαιόλαδο να ταιριάζει με το φαγητό και ο δεύτερος να δημιουργούνται εποικοδομητικές γευστικές αντιθέσεις, με ένα ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή την πρακτική των εστιατορίων, δημιουργούνται λίστες ελαιολάδων και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να γνωρίσει τον γευστικό γαστρονομικό πλούτο του τόπου που βρίσκεται, δηλαδή της κρητικής/ελληνικής κουζίνας για εμάς.

Έτσι λοιπόν, σε κάθε πιάτο που βγαίνει από την κουζίνα και μπροστά στον πελάτη, προστίθενται ελαιολάδο, από μερικές σταγόνες έως περισσότερο ανάλογα με το πιάτο, και μάλιστα από αυτό που έχει επιλέξει ο ίδιος ο πελάτης με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου σερβιτόρου, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά του εδέσματος και η γευστική αρμονία του πιάτου.

Αλλωστε όπως αφιερώνει λίγο χρόνο ο πελάτης να επιλέξει ένα κρασί, θα μπορούσε να αφιερώσει χρόνο και για την επιλογή του ελαιολάδου που επιθυμεί να χρησιμοποίησει στο φαγητό του αναβαθμίζοντας την γαστρονομική του εμεπρία, και ενδεχομένως να δίνεται η δυνατότητα αγοράς του συγκεκριμένου ελαιολάδου από το εστιατόριο.

Για την επίτευξη αυτου του στόχου και τη σωστή υλοποίησή του, απαραίτητη είναι η εκπαίδευση τουλάχιστον ενός ατόμου από το εστιατόριο, στη γευσιγνωσία και την επικοινωνία του ελαιολάδου. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα στη Κρήτη, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο, εχει αναπτυχθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης γευσιγνώστη ελαιολάδου.

Η σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το εθνικό μας προϊόν. Εύλογα λοιπόν γεννιέται η απορία: Γιατί δεν αξιοποιείται ορθά στο κομμάτι της εστιατορικής σκηνής της χώρας;

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε κάποιο καλό εστιατόριο ξοδεύεις τουλάχιστον 15 λεπτά για να καταλήξεις στο κρασί που θα συνοδεύσει το φαγητό σου εξερευνώντας ενδελεχώς τη σχετική λίστα και πιθανότατα ζητώντας την άποψη του sommelier, αν όχι του αρμόδιου ανθρώπου από το service. Γιατί λοιπόν να μη δώσεις την αντίστοιχη σημασία και σ το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί σε κάποιο ή κάποια από τα πιάτα που θα επιλέξεις;

Μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση κάτι τέτοιο να σου φαίνεται από δευτερεύον έως παντελώς ασήμαντο, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη πως είμαστε μια χώρα που διαθέτει περισσότερες από 100 ποικιλίες ελιάς και το λάδι θεωρείται σχεδόν εθνικό προϊόν, δε θα έπρεπε να έχει βαρύνουσα σημασία κάτι τέτοιο; Το σημείο στο οποίο θέλουμε να καταλήξουμε είναι, όπως θα έχεις αντιληφθεί, το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα η ένταξή του σε olive oil list στα εστιατόρια.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρόταση που ακούγεται εντελώς ξένη προς τα ισχύοντα μέχρι τώρα στην ελληνική πραγματικότητα στο χώρο της εστίασης, αλλά, όπως φαίνεται, θα απασχολήσει όλο και περισσότερους στο άμεσο μέλλον – κάποιοι ήδη το έχουν αντιληφθεί και σιγά σιγά εμφανίζονται και οι πρώτες αντίστοιχες προσπάθειες. Στο εξωτερικό, από την άλλη, υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, από την ελαιοποίηση μέχρι το μάρκετινγκ και από τις καινοτομίες μέχρι τα olive oil tastings, ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που, ξεκινώντας από την προσαρμογή της olive oil list στα εστιατόρια, ουσιαστικά θέτουν τις βάσεις για το σωστό promotion και κατ’ επέκταση την εξαγωγή ελαιολάδου.

Ένα από τα πρώτα εστιατόρια στην Ελλάδα όπου σκέφτηκαν και εφαρμόζουν την προσθήκη της λίστας ελαιολάδων είναι τοPeskesi, που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί ο olive oil sommelierΠαναγιώτης Μαγγανάςέχει καθιερώσει την Top 10 EVOO in gastronomy, μια olive oil list που περιλαμβάνει ελαιόλαδα από δύο ποικιλίες (τσουνάτη και κορωνέικη). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, πέρα από το προφανές, δηλαδή το ιδανικό pairing φαγητού-ελαιολάδου με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης, προσβλέπει και στην κατά κάποιον τρόπο εκπαίδευση του κοινού πάνω στο θέμα. “Μια ποικιλία μπορεί να δώσει ελαιόλαδο με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το υψόμετρο όπου βρίσκονται οι ελιές, τον τρόπο συλλογής ή ελαιοποίησης καθώς και άλλους παράγοντες. Νομίζω ότι ο χώρος της εστίασης γενικά στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί ενδελεχώς, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. Το ελαιόλαδο όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εντοπιότητας” αναφέρει ο Παναγιώτης Μαγγανάς. Όπως και στο κομμάτι του κρασιού, έτσι και σ’ εκείνο του ελαιολάδου αρκεί να ακολουθούνται δύο κανόνες. Ο πρώτος θέλει το ελαιόλαδο να ταιριάζει με το φαγητό και ο δεύτερος να προκύπτουν εποικοδομητικές αντιθέσεις, να δημιουργείται δηλαδή ένα ενδιαφέρον γευστικό κοντράστ.

Πέρα από αυτό όμως –και όπως ακριβώς συνέβη πριν από αρκετά χρόνια, όταν κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών μπήκαν σταδιακά στις wine lists γνωστών εστιατορίων–, το λανσάρισμα της olive oil list ίσως και να είναι ικανό να ανοίξει ένα νέο πεδίο ευκαιριών στην αγορά, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω αναβάθμιση του ίδιου του προϊόντος αλλά και στην αξία του όπως αυτή μπορεί να αποτυπωθεί με οικονομικούς παράγοντες.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τα καταστήματα εστίασης είναι υποχρεωμένα από τους αναθεωρημένους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών να διαθέτουν αποκλειστικά μόνο σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ελαιολάδου ή συσκευασίες μιας χρήσης για κάθε είδος ελαίου που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον καταναλωτή.

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Λεσσεψιανοί
Νέα

Λεσσεψιανοί

Σεπτέμβριος 28, 2022
Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας
Εκδηλώσεις

Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

Ιούνιος 3, 2022
Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία
Νέα

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

Μάρτιος 4, 2022
Θρούμπι το λησμονημένο
Νέα

Θρούμπι το λησμονημένο

Μάιος 12, 2021
Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα
Νέα

Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

Μάρτιος 8, 2021
Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού
Νέα

Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

Μάρτιος 8, 2021

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. See the Privacy Policy
Ρυθμίσεις Cookie
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT