Πλούσιο ΚΕΪΚ με επίστρωση σοκολάτας και χαρουπόμελου
Υλικά
- Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 600γρ. (4 & 1/2 φλιτζάνι τσαγιού)
- Κουβερτούρα 400γρ. (3& ½ φλιτζάνια τσαγιού)
- Κακάο 200γρ. (2 φλιτζάνια τσαγιού)
- 250γρ. αγελαδινό βούτυρο (1 ολόκληρο πλακάκι)
- Μαργαρίνη 200γρ. (1 φλιτζάνι τσαγιού)
- 50γρ. στακοβούτυρο (1/4 φλιτζανιού)
- 640γρ. ζάχαρη (3 φλιτζάνια τσαγιού)
- 6 αυγά
- 1 «φασόλι» βανίλιας Μαδαγασκάρης
- 20γρ. Μπέικιν Πάουντερ (1 κουταλιά της σούπας)
- Χαρουπόμελο 150γρ. (1 φλιτζάνια του τσαγιού)
Yλικά για την σάλτσα σοκολάτας και χαρουπόμελου:
- 250γρ. κουβερτούρα (2 φλιτζάνια τσαγιού)
- 200γρ. χαρουπόμελο
Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη φυσική βανίλια.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα.
Το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Το κακάο επίσης κοσκινισμένο.
Τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα από το μπεν μαρί και το χαρουπόμελο.
Ανακατεύουμε ως την πλήρη ομογενοποίηση των υλικών.
Απλώνουμε σε φόρμα του κέικ που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει.
Το μείγμα μας δεν πρόκειται να αυξήσει τον όγκο του όπως τα συνηθισμένα κέικ.
Το τελικό ύψος του είναι λίγο ψιλότερο από αυτό του μείγματος που θα απλώσουμε στην φόρμα – ταψί που επιλέξαμε.
Ψήνουμε στους 170οC για 30 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο).
Για τη σάλτσα του Κέικ (Επίστρωση – Επικάλυψης)
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν – μαρί* μαζί με το υπόλοιπο του χαρουπόμελου ανακατεύοντας απαλά.
Όταν το κέικ ψηθεί και κρυώσει προσθέτω στη σοκολατένια μου σάλτσα (με το χαρουπόμελο και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο) ώστε να βελτιώσω την υφή και την γυαλάδα της.
Μπεν μαρί:
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τοποθετώ το ανοξείδωτο μπολ (μπασίνα) το οποίο δεν πρέπει να εφάπτεται με το νερό που βράζει από κάτω. Μέσα στη μπασίνα προσθέτω ότι θέλω να ζεστάνω.
Αποστολάκης Ιωσήφ
Chef