Κούμαρα η νόστιμη ομορφιά.
Περπατώντας στις ημιορεινές περιοχές των Χανιών αυτή την εποχή, θα δείτε μερικούς από μεγάλους θάμνους σαν μικρά δενδράκια να κρέμονται μικρές μπαλίτσες σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια στα χρώματα κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο και όλα αυτά σε βαθύ πράσινο περιβάλλον, το χρώμα των φύλλων, και στα ενδιάμεσα μικρές τούφες σαν χιόνι, τα ολόλευκα άνθη του.
Παλιότερα υπήρχε η συνήθεια και παράδοση στα ορεινά και ημιορεινά χωριά των Χανίων, και όχι μόνο, να μαζεύουν τα ώριμα κούμαρα και με την κατάλληλη επεξεργασία να κάνουν απόσταξη την υπέροχα αρωματική «κουμαρορακή» ,ένα σπάνιο απόσταγμα μύθου και γεύσης, δώρο θεών. Μια συνήθεια πολλών αιώνων, η οποία προφανώς έχει εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχω ακούσει τίποτα εδώ και πολλά χρόνια.
Τα κούμαρα άλλωστε είναι ένα πολύ γευστικό φρούτο όταν βρίσκονται σε πλήρη ωρίμανση με γλυκόξινη γεύση, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί κούμαρα δεν είναι ώριμα.
Στο εξωτερικό έχει την ονομασία «shrubbery tree» και είναι περιζήτητο στα ακριβά εστιατόρια καθώς με τα ώριμα φρούτα, δηλαδή μόνο τα κόκκινα, μπορείς με την κατάλληλη επεξεργασία να παρασκευάσεις εκτός από κουμαρόρακη, λικέρ, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, κάποια σάλτσα αλλά και να στολίσεις διάφορα πιάτα.
Στην Πορτογαλία παρασκευάζουν με κούμαρα ένα ποτό σαν κονιάκ και το ονομάζουν «Medronho», ενώ στη Γαλλία παρασκευάζουν ένα ηδύποτο γνωστό ως «κουμαρόκρεμα» (crème d arbouse).
Γιάννης Αποστολάκης
Chef ΜΑΙΧ
Μέλος Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας