Υλικά για 20 τεμάχια διαμέτρου 8 πόντων
- 30γρ μαγιά
- 250 ml γάλα βέρο κρητικό
- 540γρ αλεύρι σκληρό Μύλοι Κρήτης
- 50γρ μαργαρίνη
- 2 αυγά
- 1πρέζα αλάτι
- 100 γρ ζάχαρη
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ΑΒΕΑ
- 100 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας
- 2 ασπράδια αυγών
- 50 γρ άχνη ζάχαρη
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό γάλα ώσπου να αναμειχθεί καλά.
Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, την μαργαρίνη και τα αυγά στο κάδο του μίξερ και
ανακατεύουμε στην χαμηλή σκάλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το αιθέριο έλαιο.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και το γάλα με την μαγιά. Ανακατεύουμε ώσπου η ζύμη να αποκολλιέται από τα τοιχώματα του μίξερ.
Σε ένα αλευρωμένο μπολ τοποθετούμε την ζύμη, την σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνια ζυμώνουμε ελάχιστα την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστά. Με την βοήθεια ενός φλιτζανιού κόβουμε πιτάκια. Στην μέση από τα μισά τοποθετούμε 1 κουταλιά γλυκού μαρμελάδα. Αλείφουμε με τα ασπράδια και κλείνουμε με τα υπόλοιπα μισά πιέζοντας καλά τις άκρες.
Τα τοποθετούμε σε αντικολητικό χαρτί, τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω και τα σκεπάζουμε με ένα πανί για 15 λεπτά να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βουτάμε τις μπάλες.
Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές.
Αφήνουμε τα ντόνατς να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
Γιάννης Καλούτσης
Chef