ΥΛΙΚΑ
Για ταψί 35x22x6
Για το φύλλο 750 γρ κιλό αλεύρι για πίτες Μύλοι Κρήτης
6 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουτ γλυκού αλάτι
400 γρ νερό
Για την γέμιση 150 γρ συκώτι αρνιού ψιλοκομμένο
150 γρ συκωτάκια κότας ψιλοκομμένο
200 γρ ρύζι μπονέτ
100 γρ σταφίδες
100 γρ κουκουνάρι, ή αμύγδαλα, ή καρύδια
½ λίτρο νερό
½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
Αλάτι, πιπέρι
½ κουτ γλυκού κανέλα
½ κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι ζάχαρη,
λίγη κανέλα
1 ποτήρι γάλα Βέρο κρητικό
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την ζύμη στο μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό. Αφήνουμε την ζύμη ½ ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη. Σοτάρουμε τα συκωτάκια και τα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό, όταν πάρει βράσει ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε τα φύλα. Απλώνουμε το πρώτο στο ταψί, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη, στρώνουμε την μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη. Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά Στα 20 λεπτά ψησίματος προσθέτουμε το γάλα.
Γιάννης Καλούτσης
Chef