Το ελαιόλαδο προέρχεται από το καρπό – φρούτο της ελιάς, και δεν υπόκειται σε καμία χημική επεξεργασία αλλά ούτε και σε διάφορες προσμίξεις κατά τη διάρκεια παραγωγής του. Προέρχεται από την έκθλιψη του καρπού – φρούτου της ελιάς που πραγματοποιείτε με διαφόρους μεθόδους, και στη συνέχεια φιλτράρεται από διάφορα ιζήματα λίγο πριν τυποποιηθεί, αποτελεί από μόνο του ένα αγνό και φυσικό προϊόν.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή διατροφική αξία χωρίς καθόλου μειονεκτήματα, σε αντιθέσει με τα υπόλοιπα λιπαρά, τα όποια εύκολα μπορεί να αντικατασταθούν, με ελαιόλαδο. Μπορεί να ικανοποιήσει γευστικά και τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες η ερασιτέχνες σε όλες της γαστρονομικές αναζητήσεις γλύκες η αλμυρές.
Ιδανικό υλικό για παρασκευή επιδορπίων, καθώς το ελαιόλαδο δεν περιέχει τρανς λιπαρά, ούτε χοληστερόλη, μπορεί να αντικαταστήσει στης συνταγές την λιπαρή ουσία που συνήθως είναι βούτυρο, μαργαρίνη ή σπορέλαιο.
Βασικό συστατικό επιτυχίας σε κάθε συνταγή που θα εφαρμοστή στη ζαχαροπλαστική, είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Το μυστικό της τέλειας νοστιμιάς και επιτυχίας στην χρήσης του στη ζαχαροπλαστική, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πρέπει να είναι φρουτοδες, ήπιο πικάντικο, και ήπιο πικρό.
Δεν ενδείκνυται για την παρασκευή επιδορπίων η παγωτών ένα φρέσκο ελαιόλαδο η ένα αγουρέλαιο
Αλώστε η χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή γλυκών επιδορπίων η παγωτών, είναι η γλυκιά απόλαυση, για καταναλωτές που προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς το έχουν επιλέξει έχοντας ενσωμάτωση στη διατροφή τους λειτουργικά τρόφιμα όπως είναι το ελαιόλαδο. Δικαίως άλλωστε χαρακτηρίζεται πράσινος χρυσός.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στη πρώτη επιλογή ζαχαροπλαστών και μαγείρων στη παρασκευή παγωτών και επιδορπίων, στα βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού καθώς δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και ελκυστική εμφάνιση στα γευσηλάγνα επιδόρπια.
Άλλωστε το ελαιόλαδο εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, και στην αρτοποιεία, χρησιμοποιείται ευρέως για των καλλωπισμό στη κοσμετολογία καθώς τα συστατικά της σύνθεσης του ελαιολάδου λειτουργούν ευεργετικά στο άνθρωπο, με τεράστια επιτυχία.
Γιάννης Αποστολάκης
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας