Τάρτα Πορτοκάλι
Υλικά
- 180 γρ. Αλεύρι
- 60 γρ. Άχνη Ζάχαρη
- 25 γρ. Φουντούκι
- 1 πρέζα αλάτι
- 90 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μικρό αυγό
- 100 γρ. Χυμό από πορτοκάλι (Για την Κρέμα)
- 100 γρ. Ελαιόλαδο (Για την Κρέμα)
- 75 γρ. Ζάχαρη (Για την Κρέμα)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (Για την Κρέμα)
- 3 Κρόκους αυγού (Για την Κρέμα)
- 300 γρ. Ζάχαρη (Για το γαρνίρισμα)
- 150 γρ. Χυμό από πορτοκάλι (Για το γαρνίρισμα)
- 250 γρ. Νερό (Για το γαρνίρισμα)
- 100 γρ. φλούδες πορτοκάλιου (Για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής
Για την βάση
Βάζουμε σε ένα πολυκοπτικο ξεκινώντας με το αλεύρι, την άχνη, το φουντούκι και το αλάτι και τα αλεθουμε έως να γίνουν σκόνη!!!!
Συνεχίζουμε με το βούτυρο και το αυγό χτυπημένο, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενής ζύμη.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε την ζύμη και την φορμαρουμε σε ταρτιερες και ψήνουμε στους 150⁰C μέχρι να ροδοκοκκινησει η ζύμη.
Για την Κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό με το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με αυγοδαρτη την ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα αλλά όχι να βράσει.
Το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφαπτει και τοποθετούμε στο ψυγείο!!!
Για την γαρνιτούρα
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα ξυνουμε με το ειδικό εργαλείο που βγάζει τη φλούδα σαν μακαρονι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το χυμό, το νερό και το ξύσμα. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τα βράζουμε για 15 – 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Μονταρισμα
Γεμίζουμε τις τάρτες μάς με την Κρέμα μάς πού έχει κρυώσει και σταθεροποιηθεί και γαρνιρουμε με τις καραμελωμενες φλούδες πορτοκάλιου!!!
Κωσταντίνος Ντανας
Ζαχαροπλαστείο ΣΚΕΤΗ ΓΛΥΚΑ
—
Chef Γιάννης Αποστολάκης
Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας