Τάρτα με τσιγαριαστά χόρτα, στάκα και μαλάκα
Yλικά για τη ζύμη:
Φαρίνα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 500γρ. ή 4 φλιτζάνια τσαγιού
Αλάτι 1 κουταλιά της σούπας
Κατσικίσιο Γιαούρτι ΒΕΡΟ Κρητικό ένα κεσεδάκι ή 200γρ.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ 1 γεμάτο κεσεδάκι (αυτό από το γιαούρτι)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Αν η ζύμη μας φαίνεται πολύ μαλακή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλό σιμιγδάλι Μύλων Κρήτης.
Yλικά για τη γέμιση
Αβρονιές 1 ματσάκι στις οποίες έχουμε αφαιρέσει το μεστό μέρος και έχομε χοντροκόψει τα υπόλοιπα μέρη
Ξερά κρεμμύδια 4 μεγάλα κομμένα στη μέση και έπειτα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
Φρέσκα σκόρδα (σκορδόφυλλα) ψιλοκομμένα, 3 μάτσα
Φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 μάτσα
Μάραθο χοντρό κομμένο 3 μάτσα (μόνο οι κορφές τους)
Σπανάκι 6 ματσάκια
Σκόρδο 6 σκελίδες χοντροκομμένες
Σέσκουλα 1 μάτσο χοντροκομμένα
Διάφορα χόρτα 1500γρ. όπως καυκαλίθρες, αγγουρνοπόδια, μελισόχορτο, πετροκαρές, αγριόπρασα χοντροκομμένα και αυτά, αφού τους έχουμε αφαιρέσει τα μεστά μέρη
Αλάτι 2 κοφτές κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ για το σοτάρισμα
Μαύρο πιπέρι φρέσκο σπασμένο 1 κουταλάκι του γλυκού
Πράσινες τσακιστές νερατζολιές (χωρίς κουκούτσια) 470γρ. ή 3 φλιτζάνια
Μία κόκκινη μέτρια σε μέγεθος πιπεριά κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
Εκτέλεση
• Σοτάρω σε μέτρια θερμοκρασία όλα τα χορταρικά μου ξεκινώντας πρώτα από το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε επίσης λίγα υγρά, σκεπάζουμε το φαγητό και το αραιώνουμε να μαγειρευτεί ώστε να μαλακώσουν τα χόρτα.
Εντωμεταξύ προσθέτουμε λίγο αλάτι και το φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
Το άπλωμα της ζύμης:
Σε ταρτιέρα πορσελάνινή που έχομε λαδώσει αρκετά παντού προσθέτουμε άφθονο
λευκό σουσάμι. Κεντρικά τοποθετούμε το ζυμάρι μας και το απλώνουμε γύρω – γύρω
αλλά και στα τοιχώματα. Μέσα προσθέτουμε ένα μικρό μέρος μαλάκας και μαγειρεμένης
στάκας.
Την στάκα την ετοιμάζουμε προσθέτοντας σε κατσαρόλα μαζί της λίγο νερό,
αλάτι και λίγες στάλες λεμονιού. Ανάβουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε με
αυγοδάρτι.
Εάν η πηκτικότητα της δεν είναι ικανοποιητική προσθέτουμε λίγο αλεύρι
ακόμη. Τέλος προσθέτουμε τα τσιγαριαστά χόρτα χωρίς τυχόν υγρά, τις ελιές και τα
υπόλοιπα τυριά.
Ψήνουμε σε 175ο σε φούρνο για 35-40 λεπτά.
Αποστολάκης Ιωσηφ
chef