Τάρτα με σπανάκι και σύγκλινο
Υλικά
- 300γρ σύγκλινο κομμένο σε φέτες
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 150γρ μυζήθρα
- 80γρ γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό
- 50γρ έχτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Το χυμό από ένα πορτοκάλι
- Ανθό του αλατιού, πιπέρι
- Υλικά για βάση τάρτας 28 εκατοστών
- 350γρ αλεύρι για όλες της χρήσης
- 250γρ βούτυρο κρύο
- Μια πρέζα ανθό του αλατιού
- 1 κρόκο αυγού
- 2κ.σ νερό
Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, το αλάτι και τον κρόκο χτυπημένο μαζί με το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Ανοίγουμε το φύλλο, βάζοντας τη ζύμη με μια λαδόκολλα κάτω και μια λαδόκολλα από πάνω και με το πλάστη ανοίγουμε στης διάστασης της φόρμας. Βουτυρώνουμε τη φόρμα απλώνουμε, πάνω το φύλλο, με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνια. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Με το ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφριά το σύγκλινο σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι, αφαιρούμε το σύγκλινο από τη κατσαρόλα. Στη ιδία κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο μαζί με τα φρέσκα κρεμμύδια, τα μαραινουμε. Αφηνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε το ανθό του αλατιου, πιπέρι, το ξύσμα πορτοκάλι, το αυγό τη μυζήθρα, και το σύγκλινο, αναμιγνύουμε καλά.
Απλώνουμε το μείγμα μας στη βάση της τάρτας προσθέτοντας τη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στον αέρα για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.