Υλικά (για το ζυμάρι της τάρτας)
• 225 γρ. αλεύρι φαρίνα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 100 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 175 γρ. βούτυρο σε κομμάτια (παγωμένο)
• 1 αυγό
• 30 γρ. κρύο νερό
• 3 γρ. αλάτι
• 3 γρ. ζάχαρη
• 40 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη σε πούδρα
Υλικά (για τη γέμιση)
• 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ελιά)
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
• 90 γρ. κουκουνάρι
• 100 γρ. κάστανα ψίχα (προβρασμένα)
• 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
• 60 ml. πετιμέζι
• 50 γρ. ελαιόλαδο ΑΒΕΑ «κλασσικό»
• 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό «ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ»
• 100 ml. γάλα αγελάδος πλήρες «ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ»
• 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε κύβους
• 80 γρ. νιφάδες βρώμης
• 1 κ. γλυκού κανέλα σκόνη
• Αλάτι & πιπέρι ανάλογο
Εκτέλεση
Σε λεκάνη, ενώνουμε το αλεύρι με τη γραβιέρα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε ένα λοφάκι και ανοίγουμε μια γούβα στη μέση. Βάζουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αυγό και το νερό και ενώνουμε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε μια πλατιά κατσαρόλα και μόλις πάρει θερμοκρασία βάζουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον κιμά και με τη βοήθεια μιας κουτάλας τον ξεσβολιάζουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4’ ακόμα μέχρι να «μυρίσει». Σβήνουμε με το πετιμέζι και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τα κάστανα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά της ώρας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις μισο κρυώσει, βάζουμε τη γραβιέρα, τη βρώμη και το γιαούρτι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε κατά μέρος.
Για το άνοιγμα της ζύμης , τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να σχηματιστεί ένα τετράγωνο, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). Σε ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
Αποσύρουμε από το φούρνο και ρίχνουμε τη γέμιση. Απλώνουμε, φροντίζοντας να είναι ισόπαχη σε όλα τα σημεία της ταρτιέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.
Μακρής Γιώργος
Chef