Υλικά
- 750 γρ. γιαούρτι πλήρες Βέρο κρητικό (αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου)
- 350 γρ ζάχαρη
- 2 κουταλάκι σόδα σκόνη
- 150 γρ χυμός πορτοκάλι Creta Fresh
- 30 γρ λικέρ μαστίχας Χίου
- 60 γρ αμύγδαλο πούδρα
- 60 γρ Ινδοκάρυδο τριμμένο
- 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό Μύλοι Κρήτης
- Βούτυρο για καλό άλειμμα ταψιού
- Ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- ½ κιλό νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού Βιοχύμ
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τη σόδα με 50 γρ χυμό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε πολύ καλά,(να περισσεύει το βούτυρο) ένα ταψί και ψήνουμε το σάμαλι στους 170 βαθμούς για 30′-40’λεπτά ( ελέγξτε το αν ρόδισε καλά).
Σιρόπι: Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα υλικά του βράζοντάς τα για 10-15 λεπτά. Καυτό όπως βγει το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι που συχνά βουτάμε σε καυτό νερό. Περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι Πασπαλίζουμε με το Ινδοκάρυδο
Γιάννης Καλούτσης
Chef