Ψωμί Μοναστηριακό με προζύμι & 3 άλευρα
Υλικά
• 600 γρ. αλεύρι μίγμα χωριάτικο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 200 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 200 γρ. αλεύρι μίγμα ολικής ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 250 γρ. ρεβύθια, ψιλοαλεσμένα και μουλιασμένα σε 500 ml. νερό
• 20 γρ. αλάτι
• 50 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
• 1 κ. γλυκού κοφτό, κύμινο
• 1 κ. γλυκού, ζάχαρη
• 550 ml. νερό
Υλικά (για το πασπάλισμα)
• Σπόρους κάρδαμου «κοπανισμένους»
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε προζύμι τοποθετούμε τα αλεσμένα ρεβύθια σε κατσαρόλα με 500 ml. νερό που βράζει. Τα αφήνουμε κατά μέρος (εκτός φωτιάς), για 5 περίπου ώρες. Με αυτό τον τρόπο τα ρεβύθια θα μαλακώσουν θα γίνουν χυλός και συγχρόνως θα κρυώσουν όταν έρθει η ώρα να ζυμωθούν. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε τα 300 γρ. νερό και τα προσθέτουμε στο προζύμι, ανακατεύοντας και ρίχνοντας λίγο αλεύρι, με σκοπό να γίνει πηχτός χυλός και πάλι.
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε αυτό το σημείο, δίνουμε στο ζυμάρι την τελική του μορφή, συμπληρώνοντας, το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κύμινο και τέλος το νερό.
Ζυμώνουμε συνεχώς, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ελαστικό ευκολόπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε εκ νέου να ανέβει και κατόπιν, πλάθουμε σε καρβελάκια ή φραντζόλες, και χαράζουμε ακτινωτά με μαχαιράκι. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τους σπόρους κάρδαμου. Μόλις ξεκουραστούν και ξανανέβουν, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 35-40 λεπτά.
Μακρής Γιώργος
chef