Αυτή την εποχή οι ερασιτέχνες αμπελουργοί ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για τον τρυγο, συνεχως κάνουν σχεδία τι θα κάνουν με το μούστο? διερωτώνται πόσους βαθμούς θα βγει? αν θα χρειαστεί να προσθέσουν πετιμέζι για να ενισχύσουν το μούστο ώστε να έχουν ένα υψηλόβαθμο κρασί σε αλκοόλη, σύμφωνα με την άποψη της ερασιτεχνικής οινοποίησης.
Το πετιμέζι είναι το συμπυκνωμένο σιρόπι που προέρχεται από το χυμό των σταφυλιών ( το γλευκο). Από την αρχαιότητα το παρασκεύαζαν καθώς το χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντικό όπως και το μέλι για να προσθέσουν γλυκιά γεύση στα ψωμιά, στα γλυκά στα ποτά στης σάλτσες και σε μερικά φαγητά
Η διαχρονική του αξία ανά τους αιώνες, έχει αρχίσει να ανακτά την παλιά του αίγλη, αλώστε δεν είναι απλά ένα σιρόπι αλλά έχει μια ιδιαίτερη σύνθετη γεύση και θρεπτική αξία
Με το πετιμέζι μπορείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστές συνταγές
Όπως να παρασκευάσετε μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη, αν το αραιώσετε 1 προς πέντε έχετε ένα υπέροχο χυμό πετιμέζι, αν το χρησιμοποιήσετε όπως το σιρόπι στους λουκουμάδες, στις κρέπες, στο γιαούρτι, στο παγωτό, στα παν κέικ, ταρτες, σε σμουθει, φρουτοσαλάτες.
Στην παρασκευή παγωτού με πορτοκάλι έχει μια υπέροχη γεύση
Σε μαριναδες για κρεατικά σε συνδυασμό με τα βότανα του τόπου μας, να γλασάρετε χοιρινό η κοτόπουλο, σε γλυκόξινες σάλτσες, να φταίξετε σάλτσα για πράσινη σαλάτα, σε συνδυασμό πάντα με ένα καλό έχτρα παρθένο ελαιόλαδο
Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή κάποιας μαρμέλαδας χωρίς την προσθήκη ζάχαρης
Σίγουρα πολλές νοικοκυρές αυτή την εποχή ενδιαφέρονται να βρουν καλό μούστο για να παρασκευάσουν το πετιμέζι της χρονιάς για να το χρησιμοποιήσουν σαν φάρμακο, ένα απλό καταπραϋντικό για το βήχα, η να παρασκευάσουν διάφορα γλυκά, με τον “κομμένο” μούστο φτιάχνουν επίσης μουσταλευριά.
Η παρασκευή του πετιμεζιού είναι σχετικά εύκολη, θα πρέπει να προμηθευτείτε μούστο “κομμένο” δηλαδή να τον έχουν βράση για λίγο με στάχτη ώστε να καθαρίσει, η διαφορετικά τον φρέσκο μούστο χωρίς πολλές καθυστερήσεις, πριν αρχίσει η ζύμωση για να γίνει κρασί τον βάζετε σε μια κατσαρόλα, βάζοντας 2-3 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή (όχι από ψησταριά )σε ένα τουλουπάνι, και το βράζεται για λίγο, ξαφρίζοντας συχνά. Όταν κρυώσει τον σουρώνεται. Τον βράζεται σε χαμηλή φωτιά ώστε να συμπυκνωθεί και να μείνει περίπου το ένα τέταρτο. Είναι έτοιμος όταν καλύπτει ένα ελαφρύ στρώμα το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ο συμπυκνωμένος μούστος το πετιμέζι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και η ύφη του.
Γιάννης Αποστολάκης
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας