Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Κρητικά Πατούδα

Γιορτινά «Κρητικά Πατούδα» με γλυκό κυδώνι

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1200 γρ. αλεύρι Κρητικό φύλλο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 200 ml. ελαιόλαδο ΑΒΕΑ ραφινέ
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 280 ml. χυμό πορτοκαλιού CRETA FRESH
  • 130 ml. ρακί
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. καρύδια και αμύγδαλα αλεσμένα
  • 100 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και «σπασμένο»
  • 150 γρ. γλυκό κυδώνι κομμένο σε κομμάτια, με το σιρόπι του
  • 1/3 μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κ. σούπας κανελογαρύφαλλα
  • 70 γρ. παξιμάδι, κοπανισμένο
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη
  • 150 γρ. μέλι ( ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι να διαλύσει και προσθέτουμε λίγο νερό να βράσει μαζί)
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο ΑΒΕΑ «κλασικό»

Για το σερβίρισμα:

  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ μαλακό ζυμάρι, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:

Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη εκτός το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, «βρέχουμε» τα υλικά με το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Αφήνουμε τη γέμιση κατά μέρος για 10 λεπτά της ώρας μέχρι να αναδειχθούν όλα τα αρώματα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 2-3 εκ.

Με ένα πιατάκι του καφέ ή ανάλογο τσέρκι, κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια. Τοποθετούμε στο μέσο και λίγο προς το πλάι του ζυμαριού 1/3 περίπου της κουταλιάς γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι, εγκλωβίζοντας στην ουσία τη γέμιση μέσα σ’ αυτό.

Πατάμε ελαφρά με το δάκτυλο μας στις ενώσεις και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 35’ . Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

_mg_1062-1

Μακρής Γιώργος

Chef

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Φιλέτο Κοκκάλι ψητο με πομάδα η Πεστο γιαχνερων χόρτων
Συνταγές

Φιλέτο Κοκκάλι ψητο με πομάδα η Πεστο γιαχνερων χόρτων

Φεβρουάριος 3, 2021
Κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι
Επιδόρπια

Κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Ιούνιος 30, 2020
Τάρτα με μοσχολέμονα και ελαιόλαδο
Επιδόρπια

Τάρτα με μοσχολέμονα και ελαιόλαδο

Μάιος 5, 2020
Σούπα κρεμά τσουκνίδας
Συνταγές

Σούπα κρεμά τσουκνίδας

Απρίλιος 2, 2020
Καλογερικό με πομάδα κουρνοποδι και γύρη
Συνταγές

Καλογερικό με πομάδα κουρνοποδι και γύρη

Απρίλιος 2, 2020
Καλογερικό με γαύρο
Συνταγές

Καλογερικό με γαύρο

Απρίλιος 2, 2020

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

EU GDPR: Χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή online εμπειρία. Συμφωνώντας με την χρήση cookies αποδέχεστε την πολιτική χρήσης των δεδομένων σας.

 

Συμφωνώ Δεν συμφωνώ
Κέντρο απορρήτου