Υλικά
Για τη γαλατόπιτα:
- 150 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 1 λίτρο Γάλα Κατσικίσιο Βέρο Κρητικό
- 500 γρ. Γάλα Αγελαδινό Πλήρες Βέρο Κρητικό
- 200 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 4 αυγά
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το μπισκότο αμυγδάλου:
- 200 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 150 γρ. βούτυρο μαλακό
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 3 κρόκοι
- 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα &
- 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 10 γρ. baking powder
- 1 γρ. αλάτι
- Ξύσμα ½ λεμόνι
Για τη σάλτσα λεμόνι:
- 600 γρ. λεμόνι χωρίς την ψίχα
- 400 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. Ζαχαρούχος Χυμός
- Λεμόνι ΒΙΟΧΥΜ
- 200 γρ. Φυσικός Χυμός Λεμόνι Creta fresh
Εκτελεση
Για τη γαλατόπιτα:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτω το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα μαζί με 100 γρ. από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, να ζεσταθεί. Χτυπάω στο μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει το μίγμα.
Λίγο πριν το γάλα φτάσει σε βρασμό ρίχνω λίγο στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνέχεια και μετά
αδειάζω πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι χωρίς να σταματήσω να ανακατεύω μέχρι να φτάσει σε βρασμό και στα πρώτα σκασίματα κατεβάζω από την φωτιά. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, αφήνοντας την λίγο να κρυώσει.
Για το μπισκότο αμυγδάλου:
Στο μπολ του μίξερ αφρατεύω με φτερό το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα σταδιακά προσθέτω στο μίξερ και τους κρόκους των αυγών μαζί με 2 κ.σ. αλεύρι.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το προσθέτω στο μίγμα μαζί με το τριμμένο αμύγδαλο, ομογενοποιώ το μίγμα μου χωρίς να χτυπήσω για πολύ το ζυμάρι, αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, και στη συνέχεια χονδροσπάω κομμάτια τις ζύμης στο πάτο μιας φόρμας.
Ψήνω για 20 λεπτά στους 160°C. Προσθέτω και την κρέμα της γαλατόπιτας στην φόρμα και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά στους 160°C.
Για τη σάλτσα λεμόνι:
Έχοντας αφαιρέσει το ξύσμα του λεμονιού και την ψίχα τους, τα ξεπικρίζω 2 μέρες σε νερό που το αλλάζω σε τακτά διαστήματα. Κόβω τα λεμόνια σε μικρές λωρίδες. Τα βάζω σε κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και φέρνω σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, και να δέσε το σιρόπι. Τέλος, αφήνω να κρυώσει και έπειτα περιχύνω την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου
Young Chef 2017 Mediterranean Countries