Μπαβαρουάζ πορτοκάλι
Εκτύπωση συνταγήςΥλικά
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 κρόκοι αυγών
- 12 φύλλα ζελατίνης
- 1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. κρέμα βαλσάμικο με φρέσκο πορτοκάλι Cretan Nectar
- 300 γρ. κουβερτούρα (για την γκανάζ σοκολάτας)
- 150 γρ. γάλα (για την γκανάζ σοκολάτας)
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (για την γκανάζ σοκολάτας)
- 2 κ.σ. φιστίκι Αίγινας χοντροκομμένο (για την γκανάζ σοκολάτας)
- 3 πορτοκάλια ακέρωτα (για το κονφί πορτοκάλι)
- 400 γρ. νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. γλυκόζη
Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη στη φωτιά και το ζεσταίνουμε. Χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα από τη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα. Λίγο πριν βράσει τραβάμε από τη φωτιά.
Έχουμε βάλει της ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και ενσωματώνουμε στη κρέμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και ενσωματώνουμε στη κρέμα όταν έχει κρυώσει. Προσθέτουμε τη κρέμα βαλσαμικο πορτοκάλι και ομογενοποιούμε.
Για τη γκανάζ σοκολάτας
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος. Θρυμματίζουμε τη κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μια μπασίνα ρίχνουμε το ζεστό γάλα με τη κρέμα γάλακτος πάνω στη κουβερτούρα. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί στο τέλος προσθέτουμε το φιστίκι Αίγινας που έχουμε καρβουντίσει λίγο.
Για το κονφί πορτοκάλι
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τρίβουμε ελαφριά τη φλούδα. Αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες λωρίδες των 4-5 εκ. Βραζουμε της λωρίδες του πορτοκαλιού για 3-4 λεπτά για να ξεπικρισουν και σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τις φέτες πορτοκάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τζατζιμάκη Σοφία
Μαγείρισσα Α’, Caldera Beach