Υλικά
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού CRETA FRESH
- 100 γρ. τσικουδιά
- 530 γρ. ελαιόλαδο ραφινέ ΑΒΕΑ
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- ½ κ. γλυκού σόδα
- 1,200 γρ. αλεύρι μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- ¼ κ. γλυκού κανέλα
- 1/6 κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
- Ξύσμα ¼ πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
- 700 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα δύο
- 2 ξυλάκια κανέλας
Για τη γέμιση:
- 180 γρ. χουρμάδες
- 140 γρ. καρύδια
- 60 γρ. μέλι
- 40 γρ. πετιμέζι
- 160 γρ. σουσάμι
- Ξύσμα 1 λεμονιού
Για πασπάλισμα:
- 200 γρ. χοντροκοπανισμένα καρύδια
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και την κανέλα. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 4’.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
Για τη γέμιση, σε μίξερ ή μούλτι, βάζουμε τους χουρμάδες, τα καρύδια, το σουσάμι, το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και το πετιμέζι. Τα αλέθουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν και να αποκτήσουμε μια πηχτή αλοιφή. Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ, το βούτυρο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την άχνη ζάχαρη και τη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, όχι πολύ για να μην σφίξει το μίγμα και «ξεράσει» το λάδι του. Παίρνουμε λίγη ζύμη, την πατάμε να διαπλατύνει με το χέρι μας, βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και κατόπιν τη διπλώνουμε εγκλωβίζοντας τη γέμιση μέσα στο μελομακάρονο.
Κυλινδρίζουμε ελαφρά σε επιφάνεια εργασίας, να δώσουμε σήμα και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 160-170ο C για 30’.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε όπως είναι ζεστά σε κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας πρώτα λίγο μέλι, λίγα κοπανισμένα καρύδια, αραδιάζουμε ομοιόμορφα τα μελομακάρονα και τελειώνουμε ρίχνοντας μέλι σουσάμι και καρύδια.
Μακρής Γιωργος
Chef