Υλικά
• 700 γρ. αλεύρι βιολογικό εμπλουτισμένο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 200 γρ. αλεύρι δίκοκκο ολικής ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
• 20 γρ. baking powder
• 20 γρ. ζάχαρη
• 8 γρ. αλάτι
• 300 γρ. ελαιόλαδο ΑΒΕΑ ραφινέ
• 10 γρ. χυμός λεμονιού
• 400 γρ. λευκό κρασί
• 35 γρ. κονιάκ
• 100 γρ. πικάντικη Κεφαλογραβιέρα Κρήτης
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο & ελαφρά σοταρισμένο σε λίγο ελαιόλαδο
• 50 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
• 100 γρ λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
• 30 γρ. θυμάρι
• 30 γρ. πάπρικα
Εκτέλεση
Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τα άλευρα (μαλακό, σκληρό, τσουρεκιού), το baking, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το αλάτι και την πάπρικα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υγρά στοιχεία ( ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, κονιάκ και λευκό κρασί). Ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη λιαστή ντομάτα και τελευταία τη γραβιέρα. Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Πλάθουμε σε λεπτά μπαστουνάκια «κριτσίνια» και τα τοποθετούμε με σειρά σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 18-20 λεπτά της ώρας.
Μακρής Γιώργος
Chef