Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Χαρτί κουζίνας

    Χαρτί κουζίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Χαρτί κουζίνας

    Χαρτί κουζίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

Όταν μιλάμε για μεγάλη κατανάλωση Ελαιολάδου χόρτων όσπριων, θυμαρίσιο μέλι, μικρά ψάρια, λίγο κρέας κρασί και αφεψήματα βότανων εννοούμε τη Κρητική διατροφή.

Σήμερα η διατροφική αξία της μάνας Κρητικής γης επιβεβαιώνεται καθώς η χρήση του ελαιολάδου και όχι μόνο δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας υγείας απέναντι στο κορονοιο. Σύμφωνα δε με της οδηγίες της πολίτικης προστασία και τη διατροφή μας, αποφύγαμε τη μετάδοση του κρουσμάτων του θανατηφόρου ίου και τη μακάβρια καταμέτρηση νεκρών στη Κρήτη.

Όπως όλα δείχνουν τα πράγματα ξεπεράσαμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο και τώρα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Καθώς ο επιστήμονες δικαιώνονται σχετικά με τα οφέλη της Κρητικής διατροφής , σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες.

Το σημείο είναι κομβικό καθώς η κρίση δεν πλήττει μόνο εμάς αλλά ολόκληρο τον κόσμο, πολλά πράγματα θα αλλάξουν δεν θα είναι κόσμος όπως ήταν πριν. Τα πάντα θα προβλέπονται με αλγόριθμους, σήμερα δικαιώνονται οι επιστήμονες που ασχολούνται σε αυτό τον κλάδο της επιστήμης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ανέπαφα πολλές συναλλαγές όπως αγορές από διάφορα καταστήματα από όλο τον κόσμο, έκδοση πιστοποιητικών, παροχή εκπαίδευσης σε όλες της βαθμίδες, παροχή εργασίας από το σπίτι, επικοινωνία με ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αυτή η εξέλιξη σίγουρα θα φέρει και πολλές εργασιακές – επαγγελματικές αλλαγές, αλλά μην ξεχνάμε οι αλγόριθμοι δεν τρώγονται δεν παράγουν ελαιόλαδο, ντομάτες η μέλι, τυροκομικά προϊόντα, κρασί η γενικότερα ποιοτικά τρόφιμα. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται τροφή.

Αναμφισβήτητα πολλοί άνθρωποι θα χάσουν της δουλειές τους, αλλά και σε πολλούς νέους θα δοθούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς τώρα φαίνεται πόσο ευάλωτη είναι η βιομηχανία του τουρισμού και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μόνο με των τουρισμό. Η ψηφιακή επανάσταση που έγινε στην Ελλάδα μέσα σε δυο μήνες λογικά θα χρειαζόταν 10 -15χρονια.

Άλλωστε έχει αποδειχτεί μια κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες

Τώρα το επόμενο βήμα είναι να προβάλουμε αυτό που επιτύχαμε, και να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή που ο Ιπποκράτης έβαλε τα θεμέλια της ιατρικής επιστήμης και έδωσε τα φώτα της σε όλο το κόσμο καθώς μπήκαν τα θεμέλια της διατροφής ως βάση για την υγεία του ανθρώπου.

Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να ενισχύσουμε την αυθεντικότητα της τοπικής γαστρονομίας, να προβάλουμε το πράσινο χρυσό, με επώνυμο που είναι το ελαιόλαδο τα αγροτοκτηνοτροφικα προϊόντα, το κρασί, τη συν-τροφικοτητα σαν ασπίδα, και μέσο προστασίας της υγείας απευθυνόμενος στους πολίτες της οικουμένης ως μια περιφέρεια της ευρωπαϊκής ένωσης που με της αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής διατροφικής κουλτούρας, αποσοβήσαμε τη πανδημία στη Κρήτη.

Δεν μένη παρά να αποδειχτεί και επιστημονικά μέσα από έρευνες αξιόπιστων ερευνητικών κέντρων

Τα επόμενα βήματα είναι να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με τον πρωτογενή τομέα. Ώστε να αναπτυχτούν συνέργιες μεταξύ ξενοδόχων, εστιατόρων, μάγειρων, και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, ώστε να υπάρχει μια σταθερή ποιότητα, επαρκή ποσότητα και σταθερή τιμή.

Να αναπτυχτούν μενού βασιζόμενα στην αυθεντικότητα, στην εξελικτική διαχρονική γαστρονομία, εποχικότητα, ίσως με μερικές μοντέρνες πινελιές, αλλά βασική προϋπόθεση είναι τα προϊόντα να είναι εποχικά, φρέσκα, και τοπικά.

Δεν νοείται μερική ονειροπαρμένη πιτσιρικοσεφ παρασυρμένη από τα διάφορα σοσιαλ μεντια, να θέλουν και να προτείνουν εδέσματα μαγειρεύοντας η να τηγανίζουν με διάφορα έλαια, σαφώς κατώτερα από το ελαιόλαδο η να χρησιμοποιούν προϊόντα που έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουν, και να κερδίσουν ένα λαικ. Σε μια επαρχιακή ταβέρνα, εστιατόριο η ξενοδοχείο της Κρήτης.

Βεβαίως όπως πάντα είναι καλοδεχούμενα τα αμιγώς εθνικ εστιατόρια καθώς δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε, μια ξεχωριστή κουζίνα στη πολη μας χωρίς να είναι απαραίτητο να ταξιδέψουμε

 

Γιάννης Αποστολάκης

Μέλος του Δ.Σ Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

(Η κινοα για να βρεθεί στο πιάτο μας διανύει 17 000 χιλιόμετρα με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον )

Κωνσταντινος Ντανας

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Νέα

Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

Σεπτέμβριος 18, 2020
Νέα

Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

Σεπτέμβριος 17, 2020
Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία
Νέα

Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

Ιούλιος 14, 2020
Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”
Νέα

Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

Ιούνιος 30, 2020
Εποχή καραντίνας
Νέα

Εποχή καραντίνας

Απρίλιος 23, 2020
Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι
Νέα

Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

Απρίλιος 23, 2020

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

EU GDPR: Χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή online εμπειρία. Συμφωνώντας με την χρήση cookies αποδέχεστε την πολιτική χρήσης των δεδομένων σας.

 

Συμφωνώ Δεν συμφωνώ
Κέντρο απορρήτου