Γλυκιά Πασχαλινή Γιαουρτόπιτα
Υλικά
α’ μείγματος:
- 190γρ. πρόβειο βούτυρο (στακοβούτυρο) ή 2 φλ. τσαγιού
- 190γρ. αγελαδινό βούτυρο ή 2 φλ. τσαγιού
- 11γρ. αλάτι ή 1 κουταλιά του γλυκού
- 18γρ. ζάχαρη ή 2 & ½ κουταλ. του γλυκού ξύσμα από 1 λεμόνι
- 30γρ. μάραθο ή 1 ματσάκι (μόνο της κορυφές, χοντροκομμένο)
- 40γρ. φύλλα δυόσμου (βάρσαμο) ή 1 ματσάκι χοντροκομμένα
- 30 – 40γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μετρίου πάχους ροδέλες
β’ μείγματος:
- 450γρ. αυγά (8 τεμάχια)
- 200γρ. Kατσικίσιο Γιαούρτι ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
γ’ μείγματος:
- 500γρ. Αλεύρι Εμπλουτισμένο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ (5 φλιτζάνια του τσαγιού)
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
δ’ μείγματος:
- Φέτα χοντροτριμμένη στο χέρι 460γρ. ή 2 φλιτζάνια του τσαγιού.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ ή με υπομονή στο χέρι τα υλικά του πρώτου μείγματος, προσθέτοντας στο τέλος το φρέσκο κρεμμυδάκι ώστε να μην διαλυθεί.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το β’ μείγμα ανακατεύοντας αρκετά.
Τα υπόλοιπα 2 μείγματα (το γ’ και το δ’) τα προσθέτουμε διαδοχικά εκτός μίξερ ανακατεύοντας απαλά με εύκαμπτη σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. για 45 λεπτά έχοντας βουτυρώσει και αλευρώσει το ταψί ή τη φόρμα μας πριν προσθέσουμε μέσα το τελικό συνολικό μείγμα μας.
Με το πέρας του ψησίματος και αφού κρυώσει η «γλυκιά τυρόπιτα» μας την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα τα οποία και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.
Αποστολακης Ιωσηφ
Chef