Γαλακτομπούρεκο με βαλσάμικο πορτοκάλι
Εκτύπωση συνταγήςΥλικά
- 2 lt.γάλα φρέσκο (για την κρέμα)
- 20 γρ. ζάχαρη (για την κρέμα)
- 4 αυγά (για την κρέμα)
- 200 γρ. συμιγδάλι ψιλό (για την κρέμα)
- 2 βανίλιες (για την κρέμα)
- 60 γρ. βούτυρο (για την κρέμα)
- 3-4 κουταλιές βαλσάμικο πορτοκάλι (για την κρέμα)
- 300 γρ. νερό (για το σιρόπι)
- 600 γρ. ζάχαρη (για το σιρόπι)
- 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)
- 1 πορτοκάλι (για το σιρόπι)
- 2 κ.σ. βαλσάμικο πορτοκάλι (για το σιρόπι)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής για τη κρέμα
Κρατάμε ένα φλιτζάνι γάλα και ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, ζάχαρη και το ξύσμα να ζεσταθεί. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά τα χτυπάμε να αφρατεψουν, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι που έχουμε κρατήσει και τα χτυπάμε για να αφρατεψουν. Ενσωματώνουμε σταδιακά το γάλα που έχουμε ζεστάνει στο κρύο μείγμα έως ότου δέσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο αναμιγνύουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται με τη κρέμα μας. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά αφαιρούμε το πορτοκάλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί. Έχουμε κόψει τα φύλλα στη μέση Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε μιάμιση κουταλιά από το μείγμα μας, τυλίγουμε τα ρολακια μας, γεμίζουμε το ταψί, βουτυρώνουμε από επάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο
Σιροπιάζουμε το ζεστό ταψί με το κρύο σιρόπι.
Πιταροκοιλη Φωτεινή
Μαγείρισσα Β’ | Εστιατόριο “ΝΗΣΟΣ”