Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

    Άγρια χόρτα τα super foods της ευζωίας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

«Το δέντρο της ελιάς δεν παράγει ποτέ κακό λάδι, κακό λάδι παράγει μόνο ο άνθρωπος».

Κάποτε το είχα ακούσει από ένα μεγαλύτερο.

Aυτή είναι η αλήθεια αν ο παραγωγός προσέξει λίγο το δέντρο σίγουρα θα του το ανταποδώσει. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ποτέ δεν έχουν διαψευστεί αυτές οι προσδοκίες του παραγωγού. Αν ο παραγωγός ακολουθήσει όλες τις σωστές διαδικασίες καλλιέργειας, συγκομιδής, και μεταφοράς του ελαιόκαρπου, χωρίς να εναποθέτει πάντα, τις ελπίδες του στους κρατικούς φορείς σχετικά με τη δακοκτονία, τότε σίγουρα θα έχει ένα άριστο αποτέλεσμα και την αντίστοιχη ανταμοιβή στη τιμή του ελαιολάδου.

Τι γίνεται με την έκθλιψη του ελαιοκάρπου;

Αν προσκομίσει τον ελαιόκαρπό του στο ελαιουργείο σε πλαστικά τσουβάλια και παραμείνει στον αύλειο χώρο του ελαιουργείου για δυο-τρεις μέρες, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τον παραγωγό καθώς η πολύωρη παραμονή του καρπού της ελιάς πριν την έκθλιψη αλλά και τα πλαστικά τσουβάλια ανεβάζουν την εσωτερική θερμοκρασία και την οξύτητα του ελαιολάδου αλλά επίσης αλλοιώνουν τη φυσική γεύση και τα αρώματά του. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ένα κακής ποιότητας ελαιόλαδο. Αν πριν την έκθλιψη του δικού του ελαιοκάρπου, ο προηγούμενος παραγωγός έχει κακή ποιότητα ελαιοκάρπου θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τη δική του παραγωγή ελαιολάδου, άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι παραμένουν υπολείμματα ελαιοζύμης σε όλη τη γραμμή παραγωγής του ελαιουργείου. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν καμία αναβάθμιση ή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Καθώς η τεχνολογία τρέχει, πολλά ελαιουργεία δεν έχουν αναβαθμιστεί.

Σε ένα σύγχρονο ελαιουργείο

  1. Θα πρέπει να παραδίδεται στον ελαιόκαρπο να γίνεται επιτόπου ανάλυση σε περιεκτικότητα ελαιολάδου, να ζυγιάζεται και ανάλογα με τη ποιότητα του ελαιοκάρπου να κατευθύνεται σε αντίστοιχο σιλό υποδοχής.
  2. Οι κλασικοί σπαστήρες έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου, αντίθετα οι νέου τύπου σπαστήρες (μαχαίρια ή γρανάζια) ανοίγουν καλύτερα τα κύτταρα του ελαιοκάρπου και δεν συνθλίβουν πολύ τον πυρήνα.
  3. Στα σύγχρονα ελαιουργεία η μάλαξη γίνεται με περιορισμένη επαφή του πολτού της ελιάς με το οξυγόνο, και σε θερμοκρασίες γύρω στους 24-25 βαθμούς, ενώ αντιθέτως οι κλασικοί μαλακτήρες λειτουργούν ανοιχτοί, και όπως όλοι γνωρίζουμε ότι το οξυγόνο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου.
  4. Στον χώρο του ελαιουργείου ο καθένας έχει πρόσβαση, με αποτέλεσμα να περιφέρονται άσκοπα διάφορα άτομα, δοκιμάζοντας το φρέσκο ελαιόλαδο με ένα κομμάτι ψωμί (ή με το δάκτυλο τους), ή ακόμα και καπνίζοντας, πρακτικές που δεν δικαιολογούν κανενός τύπου πιστοποίηση ISO.

 

Ας ευχηθούμε να μην έχουμε κάποιο κρούσμα κορωνοϊού σε ελαιουργείο

Καλό θα ήταν οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τη παραγωγή τους να κάνουν μια ερευνά στα ελαιουργεία πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου ώστε να διαφυλάξουν την ποιοτική παραγωγής τους, που θα τους επιφέρει εκτός από τη περηφάνια για την ποιοτική παραγωγή τους, και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ
Νέα

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Ιούνιος 7, 2022
Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας
Εκδηλώσεις

Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

Ιούνιος 3, 2022
Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία
Νέα

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

Μάρτιος 4, 2022
Θρούμπι το λησμονημένο
Νέα

Θρούμπι το λησμονημένο

Μάιος 12, 2021
Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα
Νέα

Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

Μάρτιος 8, 2021
Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού
Νέα

Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

Μάρτιος 8, 2021

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. See the Privacy Policy
Ρυθμίσεις Cookie
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT