Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί ραγδαίος η χρήση χαρτιού κουζίνας, στις επαγγελματικές όσο και στις οικιακές κουζίνες. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λάθος χρήση καθώς το χαρτί κουζίνας έχει δημιουργηθεί συμφώνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήρθε να αντικαταστήσει της διάφορες πετσέτες που χρησιμοποιούσαμε πριν μερικά χρόνια για να σκουπίζουμε τα χέρια μας, τους πάγκους της κουζίνας, και τα διάφορα σκευή που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα.
Το χαρτί κουζίνας είναι ένα βιομηχανικό υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί, λευκασμένο με διάφορες χημικές ουσίες, πολύ φθηνό και προσιτό στον καθένα από εμάς.
Πολλοί συνάδελφοι μου αλλά και ιδιώτες στα σπίτια χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χαρτί εκτός από της χρήσεις που προανέφερα, το χρησιμοποιούν για το στράγγισμα διαφόρων τηγανητών εδεσμάτων που παρασκευάζουν στην κουζίνα.
Όταν χρησιμοποιείται χαρτί κουζίνας για το στράγγισμα διαφόρων τηγανητών εδεσμάτων εκλύονται διάφορες χημικές ουσίες καθώς έρχονται σε άμεση επαφή, τα ζεστά τρόφιμα όπως, τηγανητές πατάτες, καλιτσουνια, ψάρια, λαχανικά, και οι εκάστοτε παρασκευές, με ότι συνεπάγεται από τη μακροχρόνια χρήσει για εμάς και τα παιδιά μας, η για τους πελάτες του εστιατόριου μας.
Άλλωστε είναι πολλή εύκολο να χρησιμοποιήσουμε ένα πιάτο για να στραγγίξουμε τα τηγανητά και μετά να τα μεταφέρουμε στο πιάτο σερβιρίσματος, η να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αρωματικά για να στραγγίσουν τα διάφορα τηγανητά, όπως μερικά κλαδάκια από δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, φύλλα λεμονιάς, πορτοκαλιάς, δάφνης, μυρτιές θα μας δώσουν έχτρα γεύση και άρωμα και θα αποπλανήσουν τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου μας, ιδιαίτερα δε αν έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο για την παρασκευή των τηγανητών εδεσμάτων, καθώς το ελαιόλαδο έχει το χάρισμα όταν χρησιμοποιείται για τηγανιτές παρασκευές να δημιουργεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και να παραμένει εσωτερικά ζουμερό.
Γιάννης Αποστολάκης
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας