ΥΛΙΚΑ
500 γρ. Αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο Σιτάρι Βιολογικό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
500 γρ. Αλεύρι Εμπλουτισμένο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
40 γρ. μαγιά ή 350 γρ. προζύμι αναπιασμένο
20 γρ. αλάτι & 5 γρ. πιπέρι
10 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
70 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κολυμβάρι ΑΒΕΑ
400 γρ. πατάτα ψημένη χοντροκομμένη
400 γρ. πράσο σε λεπτές ροδέλες κομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά τις πατάτες και τις ψήνω με την φλούδα, στο φούρνο στους 180°C
για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις αποφλοιώνω και τις αφήνω
να κρυώσουν.
Σε μια λεκάνη προσθέτω τα αλευρά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα
στο κέντρο και προσθέτω τη μαγιά διαλυμένη στο νερό ή το αναπιασμένο προζύμι,
το ελαιόλαδο και το νερό σιγά σιγά. Ζυμώνω καλά περίπου για δέκα λεπτά
μέχρι να αποκτήσω ένα σφιχτό ζυμάρι, αλλά λείο.
Προσθέτω και την πατάτα μου σπασμένη σε χοντρά κομμάτια και το πράσο,
ζυμώνω ελαφρά και μεριδοποιώ το ζυμάρι σε κομμάτια 400 γραμμαρίων.
Πλάθω σε καρτελάκια και τοποθετώ σε ταψάκι, πασπαλίζω με αλεύρι και χαράζω με ένα μαχαίρι, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να διπλασιαστεί.
Τέλος, έχοντας τοποθετήσει ένα μεταλλικό σκεύος με νερό στο πάτο του φούρνου,
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά περίπου.
Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου
Young Chef 2017 Mediterranean Countries