Υλικά για 2 μερίδες
- Αγκινάρες 6 τεμ
- Κουκιά 500 γρ.
- Μάραθο 2 ματσάκια
- Κρεμμύδια 2τεμ.
- Ώριμες ντομάτες 2τεμ.
- Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο 3κ ουτ.σουπας
- Κρασί κόκκινο 1μικρο ποτήρι
- Δάφνη 1φυλλο
- Ανθό του αλατιού
- Φρεσκοτριμενο πιπέρι
Διατροφική αξία:
Το συγκεκριμένο φαγητό λόγω των υψηλών ποσοτήτων βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.
Τα κουκιά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και άμυλο, δίνοντας εύκολα την αίσθηση του κορεσμού. Άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD που δε μπορούν να καταναλώνουν κουκιά, μπορούν να απολαύσουν αυτό το φαγητό αντικαθιστώντας τα με αρακά, καρότα, πατάτα, κολοκυθάκια.
Η αγκινάρα αποτελεί αποτελεσματικό μέσον για τον «καθαρισμό» του οργανισμού από τοξίνες, προλαμβάνει υψηλή χοληστερόλη ή ακόμα καρδιακά νοσήματα, υψηλή πίεση, σακχαροδιαβήτη και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το μάραθο επιταχύνει την πέψη των λιπών βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο στη χώνεψη ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για τον τυμπανισμό, μειώνει αποτελεσματικά τα αέρια του πεπτικού συστήματος και τον πονόκοιλο.
Κόρακα Ευαγγελία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου