Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

Ημερίδα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

 

 

Οι Οργανωτές των Εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018, στην Κρήτη, σας προσκαλούν στην Ημερίδα: «Ορθή χρήση του Ελαιολάδου στην Εστίαση» που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09:00 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Οι οργανωτές θα το θεωρήσουν τιμή τους εάν συμμετάσχετε στην εκδήλωση.

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
Περιφέρεια Κρήτης ΜΑΙΧ
Δήμος Χανίων
Ινστιτούτο Ελιας Χανίων
Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης
Γιώργης Μαρινάκης: Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ –Δήμαρχος Ρεθύμνου
Δημήτρης Βάμβουκας: Δήμαρχος Χανίων
Γεώργιος Μπαουράκης: Δ/ντης Μεσογ. Αγρον. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Αναστασία Τσαγκαράκου: Δ/ντρια Ινστιτούτου Ελιας, Υποτρ. και Αμπέλου

 

Με Εκτίμηση
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νίκος Μιχελάκης: Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
Ευτύχης Κονταξάκης: Αντιδ/ρχος Δ. Χανίων –Μέλος Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ
Καραπατάκη Κατερίνα: Γεωπόνος, Εκπρ. Μεσογ. Αγρ. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Χουδετσανάκη Ειρήνη: Τεχν. Γεωπόνος – Εκπρ. Περιφέρειας Κρήτης
Σαματά Άννα: Πρόεδ. Σωματείου Επαγγελμ. Εστίασης Χανίων

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συμμετοχή ελεύθερη μετά από δήλωση στο τηλ. +30 282 105 0800

Σημείωση: Για λόγους οργανωτικούς, παρακαλούμε ενημερώσετε για την δυνατότητα σας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση στο e-mail: info@sedik.gr η στο τηλέφωνο: +30 282 105 0800

 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ

 

Tο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει βασικά δυο εκδηλώσεις η μια από τις οποίες θα αφόρα την ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση και άλλη την σωστή ενημέρωση των Τουριστών για την πολιτιστική και υγιεινή άξια του ελαιολάδου.

Κύριος στόχος των εκδη-λώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.

Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.

Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.

Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.

Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την απο ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφε-ρειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.

Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.

Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου.

Exit mobile version