Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Χαρτί κουζίνας

    Χαρτί κουζίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα

    Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

    Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

    Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”

    Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

    Εποχή καραντίνας

    Εποχή καραντίνας

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Μένουμε σπίτι, Τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

    Χαρτί κουζίνας

    Χαρτί κουζίνας

  • Εκδηλώσεις

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

    Χοιροσφαγία 2013 – Κτήμα Βαβουράκη

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 - Έναρξη 09:00

Ημερίδα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

 

 

Οι Οργανωτές των Εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018, στην Κρήτη, σας προσκαλούν στην Ημερίδα: «Ορθή χρήση του Ελαιολάδου στην Εστίαση» που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09:00 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Οι οργανωτές θα το θεωρήσουν τιμή τους εάν συμμετάσχετε στην εκδήλωση.

 

  • Έκθεση φιαλών ελαιολάδου
    ειδικών για την μαζική εστίαση.
  • Ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου
  • Ρόλος και χρήση ελαιολάδου
    στην μαζική εστίαση
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση επώνυμων ελαιόλαδων.
  • Βραβεύσεις ελαιοτριβείων στην διάθεση του ελαιολαδου.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
Περιφέρεια Κρήτης ΜΑΙΧ
Δήμος Χανίων
Ινστιτούτο Ελιας Χανίων
Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης
Γιώργης Μαρινάκης: Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ –Δήμαρχος Ρεθύμνου
Δημήτρης Βάμβουκας: Δήμαρχος Χανίων
Γεώργιος Μπαουράκης: Δ/ντης Μεσογ. Αγρον. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Αναστασία Τσαγκαράκου: Δ/ντρια Ινστιτούτου Ελιας, Υποτρ. και Αμπέλου

 

Με Εκτίμηση
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νίκος Μιχελάκης: Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
Ευτύχης Κονταξάκης: Αντιδ/ρχος Δ. Χανίων –Μέλος Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ
Καραπατάκη Κατερίνα: Γεωπόνος, Εκπρ. Μεσογ. Αγρ. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Χουδετσανάκη Ειρήνη: Τεχν. Γεωπόνος – Εκπρ. Περιφέρειας Κρήτης
Σαματά Άννα: Πρόεδ. Σωματείου Επαγγελμ. Εστίασης Χανίων

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συμμετοχή ελεύθερη μετά από δήλωση στο τηλ. +30 282 105 0800

Σημείωση: Για λόγους οργανωτικούς, παρακαλούμε ενημερώσετε για την δυνατότητα σας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση στο e-mail: info@sedik.gr η στο τηλέφωνο: +30 282 105 0800

 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ

  • 09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
  • 09. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
  • 09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
  • 10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές και υγιεινές αλλοιώσεις. Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
  • 10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών. Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
  • 10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά. Μανόλης Παπουτσάκης Chef Δρ. Φιλολογίας Παρουσιαστής στην STAR TV
  • 11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα. Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
  • 11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
  • 11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια.
  • 12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
  • 12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
  • 12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
  • 13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων. Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ. Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
  • 13.40: Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
  • 14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
  • 15.00: Λήξη εκδήλωσης

 

Tο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει βασικά δυο εκδηλώσεις η μια από τις οποίες θα αφόρα την ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση και άλλη την σωστή ενημέρωση των Τουριστών για την πολιτιστική και υγιεινή άξια του ελαιολάδου.

Κύριος στόχος των εκδη-λώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.

Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.

Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.

Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.

Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την απο ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφε-ρειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.

Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.

Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου.

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Νέα

Ελαιόκαρπος και ποιοτικό ελαιόλαδο

Σεπτέμβριος 18, 2020
Νέα

Πετιμέζι ένα διαχρονικό ελιξίριο

Σεπτέμβριος 17, 2020
Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία
Νέα

Ρίγανη Γευστική διαχρονική αξία

Ιούλιος 14, 2020
Οι ευαισθησίες του πράσινου “χρυσού”
Νέα

Το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

Ιούνιος 30, 2020
Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία
Νέα

Κορωνοιος – Επόμενη μέρα στη γαστρονομία

Μάιος 8, 2020
Εποχή καραντίνας
Νέα

Εποχή καραντίνας

Απρίλιος 23, 2020

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

EU GDPR: Χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή online εμπειρία. Συμφωνώντας με την χρήση cookies αποδέχεστε την πολιτική χρήσης των δεδομένων σας.

 

Συμφωνώ Δεν συμφωνώ
Κέντρο απορρήτου