Cretagastronomy.gr
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
    Λεσσεψιανοί

    Λεσσεψιανοί

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Θρούμπι το λησμονημένο

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορονοιού

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

    Έχτρα παρθένο ελαιόλαδο – ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

  • Εκδηλώσεις
    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

    Πρόσκληση «Βγάλσιμο της Τσικουδιάς»

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

    Κρητική κουζίνα

    Κρητική κουζίνα

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

    Εξετάσεις πιστοποίησης βοηθού μάγειρα

  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Cretagastronomy.gr
No Result
View All Result

Παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας 2018

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 - Έναρξη 09:00

Ημερίδα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

 

 

Οι Οργανωτές των Εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018, στην Κρήτη, σας προσκαλούν στην Ημερίδα: «Ορθή χρήση του Ελαιολάδου στην Εστίαση» που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09:00 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Οι οργανωτές θα το θεωρήσουν τιμή τους εάν συμμετάσχετε στην εκδήλωση.

 

  • Έκθεση φιαλών ελαιολάδου
    ειδικών για την μαζική εστίαση.
  • Ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου
  • Ρόλος και χρήση ελαιολάδου
    στην μαζική εστίαση
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση επώνυμων ελαιόλαδων.
  • Βραβεύσεις ελαιοτριβείων στην διάθεση του ελαιολαδου.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
Περιφέρεια Κρήτης ΜΑΙΧ
Δήμος Χανίων
Ινστιτούτο Ελιας Χανίων
Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης
Γιώργης Μαρινάκης: Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ –Δήμαρχος Ρεθύμνου
Δημήτρης Βάμβουκας: Δήμαρχος Χανίων
Γεώργιος Μπαουράκης: Δ/ντης Μεσογ. Αγρον. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Αναστασία Τσαγκαράκου: Δ/ντρια Ινστιτούτου Ελιας, Υποτρ. και Αμπέλου

 

Με Εκτίμηση
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νίκος Μιχελάκης: Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
Ευτύχης Κονταξάκης: Αντιδ/ρχος Δ. Χανίων –Μέλος Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ
Καραπατάκη Κατερίνα: Γεωπόνος, Εκπρ. Μεσογ. Αγρ. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
Χουδετσανάκη Ειρήνη: Τεχν. Γεωπόνος – Εκπρ. Περιφέρειας Κρήτης
Σαματά Άννα: Πρόεδ. Σωματείου Επαγγελμ. Εστίασης Χανίων

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συμμετοχή ελεύθερη μετά από δήλωση στο τηλ. +30 282 105 0800

Σημείωση: Για λόγους οργανωτικούς, παρακαλούμε ενημερώσετε για την δυνατότητα σας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση στο e-mail: info@sedik.gr η στο τηλέφωνο: +30 282 105 0800

 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ

  • 09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
  • 09. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
  • 09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
  • 10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές και υγιεινές αλλοιώσεις. Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
  • 10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών. Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
  • 10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά. Μανόλης Παπουτσάκης Chef Δρ. Φιλολογίας Παρουσιαστής στην STAR TV
  • 11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα. Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
  • 11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
  • 11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια.
  • 12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
  • 12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
  • 12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
  • 13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων. Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ. Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
  • 13.40: Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
  • 14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
  • 15.00: Λήξη εκδήλωσης

 

Tο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει βασικά δυο εκδηλώσεις η μια από τις οποίες θα αφόρα την ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση και άλλη την σωστή ενημέρωση των Τουριστών για την πολιτιστική και υγιεινή άξια του ελαιολάδου.

Κύριος στόχος των εκδη-λώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.

Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.

Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.

Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.

Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την απο ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφε-ρειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.

Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.

Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου.

ShareTweetShare

Σχετικές Aναρτήσεις

Λεσσεψιανοί
Νέα

Λεσσεψιανοί

Σεπτέμβριος 28, 2022
Σεμινάριο αναγνώρισης του ποιοτικού ελαιολάδου από το ΜΑΙΧ
Νέα

Λίστα ελαιόλαδου όνειρο και ευχή

Ιούνιος 7, 2022
Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας
Εκδηλώσεις

Γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών στο πλαίσιο των Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας

Ιούνιος 3, 2022
Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία
Νέα

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς τους θειικούς μεζέδες δεν νοείται, άλωστε είναι η πιο νόστιμη αργία

Μάρτιος 4, 2022
Θρούμπι το λησμονημένο
Νέα

Θρούμπι το λησμονημένο

Μάιος 12, 2021
Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα
Νέα

Το κρασί ένα κοινωνικό προϊών σήμερα

Μάρτιος 8, 2021

Βρείτε την συνταγή που επιθυμείτε

No Result
View All Result
Web Hosting

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

No Result
View All Result
  • Το δίκτυο
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά
    • Σαλάτες
    • Χορταρικά
      • Όλα τα χορταρικά
      • Σταμναγκάθι
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Επιδόρπια
    • Όλες οι συνταγές
  • Κρητικά Προϊόντα
    • Eλαιόλαδο
    • Τυρί
    • Μέλι
    • Παξιμάδι
    • Κρεατικά
    • Θαλασσινά
    • Σαλάτα
    • Κρασί
    • Χορταρικά
    • Γλυκό
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Created with by iPress Κέντρο Απορρήτου

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. See the Privacy Policy
Ρυθμίσεις Cookie
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT