Home » Επιδόρπια | Dessert, συνταγές | recipes

Κρητικά Πατούδα

9 August 2016 Σχόλια (0)

_mg_1062-1Γιορτινά «Κρητικά Πατούδα» με γλυκό κυδώνι

Υλικά (για τη ζύμη)

1200 γρ. αλεύρι Κρητικό φύλλο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

200 ml. ελαιόλαδο ΑΒΕΑ ραφινέ

125 γρ. βούτυρο

280 ml. χυμό πορτοκαλιού CRETA FRESH

130  ml. ρακί

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμό από ½ λεμόνι

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

(για τη γέμιση)

400 γρ. καρύδια και αμύγδαλα αλεσμένα

100 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και «σπασμένο»

150 γρ. γλυκό κυδώνι κομμένο σε κομμάτια, με το σιρόπι του

1/3  μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1 κ. σούπας κανελογαρύφαλλα

70 γρ. παξιμάδι, κοπανισμένο

2 κ. σούπας ζάχαρη

150 γρ. μέλι ( ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι να διαλύσει και προσθέτουμε λίγο νερό να βράσει μαζί)

3 κ. σούπας ελαιόλαδο ΑΒΕΑ «κλασικό»

(για το σερβίρισμα)

Ανθόνερο

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ μαλακό ζυμάρι, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη εκτός το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, «βρέχουμε» τα υλικά με το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη γέμιση κατά μέρος για 10 λεπτά της ώρας μέχρι να αναδειχθούν όλα τα αρώματα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 2-3 εκ. Με ένα πιατάκι του καφέ ή ανάλογο τσέρκι, κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια. Τοποθετούμε στο μέσο και λίγο προς το πλάι του ζυμαριού 1/3 περίπου της κουταλιάς γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι, εγκλωβίζοντας στην ουσία τη γέμιση μέσα σ’ αυτό. Πατάμε ελαφρά με το δάκτυλο μας στις ενώσεις και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 35’ . Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Chef

Μακρής  Γιώργος

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.

1