Home » Uncategorized, συνταγές | recipes

Βασιλόψωμο

21 August 2016 Σχόλια (0)

_mg_1113-1Βασιλόψωμο

Υλικά

2 κιλά αλεύρι σκληρό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

50 γρ. αλάτι ψιλό

75 γρ. μαγιά νωπή

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. μαργαρίνη μαλακή

20 γρ. μαστίχα τρίμμα

5 γρ. μαχλέπι

1 ½  λίτρο νερό

Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και βάζουμε το νερό και τη μαργαρίνη. Ξεκινάμε το ζύμωμα, αρχικά για 4’ στην αργή ταχύτητα και για άλλα 4’ στη γρήγορη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μέσα στον κάδο για 20’ και στη συνέχεια ζυμώνουμε εκ νέου για 5’ στη γρήγορη ταχύτητα. Κατόπιν, βγάζουμε το ζυμάρι σε πάγκο εργασίας και κόβουμε σε κομμάτια των 680 γραμμαρίων στα οποία και δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Ζυγίζουμε επίσης 1 τεμάχιο ζύμης 100 γραμμαρίων, το οποίο το οποίο ανοίγουμε «φυτίλι». Πατάμε το στρογγυλοποιημένο τεμάχιο των 680 γραμμαρίων ομοιόμορφα  και με το «φυτίλι» σχηματίζουμε πάνω στο ζυμάρι ένα «σαλίγκαρο», ξεκινώντας από το κέντρο και πηγαίνοντας προς τα άκρα. Αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις το βαλουμε στο φούρνο, ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200ο C για 40-45’.  Ξεφουρνίζουμε και τοποθετούμε στο κέντρο ένα ολόκληρο καρύδι.

Chef

Μακρής  Γιώργος

_mg_1113-1

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.

1