Home » Άρθρα | Articles

Τηγανίζοντας με ελαιόλαδο

13 June 2016 Σχόλια (0)

Τηγανίζοντας με ελαιόλαδο

Τηγανητά ,όπως πατάτες,  λαχανικά ,καλαμάρια  ψάρια . μια  ιδιαίτερα  αγαπημένη λιχουδιά μικρών μεγάλων με κάποιες ένοχες για τους μεγαλύτερους με αιτιολογικό της αυξημένες θερμίδες   και για το πόσο είναι επικίνδυνο για την καρδιά μας

Αν θέλετε μια στο τόσο να απολάυσεται μια λιχουδιά   τηγανητή  φροντίστε   τουλάχιστον να είναι το λάδι που θα χρησιμοποιήστε να είναι   έχτρα  η  παρθένο   ελαιόλαδο και μόνο .

Πολλοί παρασκευαστές διαφόρων τύπον ελαίων   υποστηρίζουν ότι τηγανίζοντας με έλαια που έχουν  επεξεργαστή –  ραφιναριστεί  κάνουν  τα  τρόφιμα που τηγανίζονται η μαγειρεύονται   πιο  τραγάνα  η πιο ελαφριά  αυτό είναι λάθος

Πολλοί επιστήμονες και διατροφολόγοι συνιστούν   ελαιόλαδο  για την παρασκευή τηγανητών εδεσμάτων η στη μαγειρική

Σύμφωνα με της έρευνες του καθηγητή σε Αγγλικό  πανεπιστήμιο κ. Martin  Grootveld

Καθώς αυτός και η συνεργάτες του έκαναν ερεύνα σχετικά με τη χρήση διαφόρων τύπων ελαίων για τηγάνισμα αποδείχτηκε ότι τα έλαια που έχουν επεξεργαστή – ραφιναριστεί παράγουν 20 φορές περισσότερο αλδεΰδες υψηλότερα από τη συνισταμένη ποσότητα σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ,ενώ αντιθέτως το ελαιόλαδο κατέχει σαφώς χαμηλότερα    ποσοστά

Πρώτον επειδή  είναι    χαμηλότερα  τα  επίπεδα αυτών τον τοξικών ενώσεων που παράγονται ,και δεύτερων οι ενώσεις οι οποίες σχηματίζονται είναι λιγότερο απειλητικές για το ανθρώπινο σώμα

Να τηγανίζει  κάποιας επαγγελματίας και να μαγειρεύει με ελαιόλαδο αποτελεί σεβασμό στο πελάτη  καθώς  προστατεύει  έμμεσα την υγεία του , και αποδείκνυε   σεβασμό στη αυθεντική παράδοση του τόπου του ,

Το ελαιόλαδο είναι ανθεκτικό στο τηγάνι η στη φριτέζα  αρκεί να μην έλθει σε σημείο  του καπνού .μπορεί να φτιάξης υπέροχα τηγανητά σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες ξεκινώντας από  τους 155 βαθμούς και φτάνοντας μέχρι τους 175 ,θα δόση στο προϊόν μια υπέροχη τραγανή κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά θα παραμείνει ζουμερό

Ενώ αντιθέτως τα ραφιναρισμένα-επεξεργασμένα   έλαια    χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και τα έλαια  αυτού του είδους εισχωρούν στο εσωτερικό του προϊόντος με ότι συνεπάγεται για την υγεία του καταναλωτή

Στο εξωτερικό και ειδικά στα  gourmet  εστιατόρια ,  χρησιμοποιούν  ελαιόλαδο  στα διάφορα τηγανητά που παρασκευάζουν   και είναι υπερήφανη για τη ποιότητα  που προσφέρουν στους πελάτες τους

Μερικά τιπς για νόστιμες και τραγανές πατάτες τηγανητές

Κόβεται της πατάτες σύμφωνα με το σχήμα που επιθυμείτε αρκεί να έχουν ομοιόμορφο πάχος .

Της βάζετε σε κρύο νερό για 30 λεπτά περίπου , της  στεγνώνεται

Βάζετε στο τηγάνι ελαιόλαδο περίπου λίγο πιο κάτω από τη μέση το αφήνεται να ζεσταθεί καλά ,προσθέτεται της πατάτες τόσες ώστε να είναι η μια διπλά στη άλλη πατάτα, άνετα χαμηλώνεται λίγο τη φωτιά  και ψήνεται μέχρι να αποκτήσουν  εκείνο  το υπέροχο  χρυσαφή   χρώμα.

Βγάζεται από το τηγάνι και της βάζετε σε ένα πιάτο που έχετε στρώση με φύλλα μυρτιάς η λεμονόφυλλα η πορτοκαλοφυλα η κλαδάκια  δεντρολίβανου γενικότερα  μπορεί    να χρησημοποιησεται  ότι αρωματικό έχετε στη διάθεση σας η ότι σας αρέσει  καλύτερα   η πατάτες θα αποκτήσουν το υπέροχο άρωμα από το κρεβατάκι που θα  έχετε   βάλει στο πιάτο .

Άλλωστε  και η παλαιότερη  χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική

Αλατίστε   με το μοναδικό ανεπεξέργαστο   ανθό του αλατιού , και βιώστε  μια   μοναδική γαστρονομική νοστιμιά  και εμπειρία   καθώς  λειώνει το αλάτι στης  πατάτες

Αποφύγετε τη χρήση χαρτιού κουζίνας καθώς το χαρτί δεν έχει κανένα άρωμα και είναι λευκασμένο με χημικά

Το ελαιόλαδο που θα μείνει στο τηγάνι  μπορείτε να το κρατήσετε για να ανάψετε το καντήλι   η να το χρησιμοποιήστε για προσάναμμα    σε  ψησταριά   η για   το τζάκι

Εναλλακτικά απλώνεται της πατάτες σε ταψί με ένα πινέλο της  λαδώνεται με ελαιόλαδο και της ψήνεται στους 220 βαθμούς περίπου μέχρι να αποκτήσουν το χρυσοκίτρινο  χρώμα

Αλώστε το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας προτείνει ανεπιφύλακτα τη χρήση ελαιολάδου για όλες της παρασκευές σας

Γιάννης Αποστολάκης

Chef  Μ.Α.Ι.Χ

Μέλος  του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.

1